De Aquarius in de haven van Valencia AFP

De Aquarius, het schip van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée dat migranten van de Middellandse Zee haalt, is niet meer welkom in de haven van Marseille. Dat heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd op de Franse televisie.

Het schip ligt met 58 mensen aan boord op zee. Panama trok zondag de registratie van de Aquarius in. Zolang het schip niet onder een nieuwe vlag vaart, kan het niet meer uitvaren als het nu ergens afmeert.

Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée denken dat de Italiaanse regering druk heeft uitgeoefend op Panama om de registratie in te trekken, maar de Italianen ontkennen dat. Italië heeft eerder de Aquarius de toegang tot zijn havens geweigerd toen het schip met meer dan 600 migranten op zee voer.

Nee

Ook andere landen wilden hen niet opvangen, maar ze waren wel welkom in de Spaanse stad Valencia. Ook Malta liet het schip toe, nadat Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje hadden toegezegd dat ze samen de 141 opvarenden zouden opvangen.

De Aquarius heeft eerder wel aangemeerd in Marseille. Maar minister Le Maire zegt dat het "op dit moment nee is" als het opnieuw toestemming vraagt om de haven van de Zuid-Franse stad binnen te varen.

STER reclame