NOS Wielrennen

'De topfavoriete voor het WK tijdrijden? Annemiek van Vleuten!'

De topfavoriete voor WK tijdrijden? 'Van Vleuten, cijfers liegen niet'

Met Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen heeft Nederland drie vergulde ijzers in het vuur bij de WK tijdrijden dinsdag in het Oostenrijkse Innsbruck.

Alle drie kunnen ze wereldkampioen worden. Maar op de vraag wie de topfavoriete is, antwoordt Van Dijk zonder aarzeling: 'Van Vleuten. De cijfers liegen niet.'

Starttijden Nederlanders en favorieten

14.46 uur Lucinda Brand
14.58 uur Leah Kirchmann (Can)
15.04 uur Elisa Longo Borghini (Ita)
15.07 uur Ellen van Dijk
15.08 uur Lisa Brennauer (Dui)
15.10 uur Leah Thomas (VS)
15.31 uur Anna van der Breggen
15.53 uur Trixi Worrack (Dui)
15.55 uur Amber Neben (VS)
15.56 uur Annemiek van Vleuten

Het plezier straalt al het hele jaar van het gezicht van Van Vleuten. Zelfs de zware hoogtestages, waar zij een patent op heeft, ziet zij als cadeautjes.

De afgelopen tijd koos ze opnieuw voor twee weken in de Italiaanse Dolomieten. Zonder haar ploeg, maar niet alleen. Zo trainde ze een dagje in het spoor van Laurens ten Dam en Tom Dumoulin.

Van Vleuten bivakkeert meestal in haar eentje in de bergen, zonder steun van haar Australische ploeg. "Ik vind trainen thuis wel echt 'werk'. Zodra ik in het buitenland ben tussen de bergen vind ik trainen een cadeautje. Dan geniet ik er veel meer van. En het is veel makkelijker om me alleen te focussen op trainen."

Van Dijk hoopt

De WK ploegentijdrit van zaterdag sloeg Van Vleuten in overleg met haar Australische ploeg over, om energie te sparen met het oog op de individuele tijdrit.

Maandagochtend verkende Van Vleuten het 28 kilometer lange tijdritparcours door het dal van Hall-Wattens naar Innsbruck. Dat deed ze in gezelschap van ploeggenote en grote concurrente Ellen van Dijk.

Van Dijk was begin juni bij de NK tijdrijden nog de beste. Maar bij de laatste krachtmeting, tijdens de Boels Ladies Tour, was Van Vleuten duidelijk een maatje te groot voor haar concurrentes. "Dat was drie weken geleden, dus er kunnen dingen veranderd zijn", constateert Van Dijk droog. "Dus daar hoop ik maar op."

Anna van der Breggen (zilver) en Ellen van Dijk (goud) bij de EK in Glasgow

Behalve Van Vleuten en Van Dijk doen ook Lucinda Brand en Anna van der Breggen een gooi naar de regenboogtrui. Van der Breggen, die vorig jaar in Noorwegen werd verslagen door Van Vleuten, vestigt haar hoop op het parcours.

Het parcours begint vlak, maar kent in het tweede deel flink wat venijnige klimmetjes. "Dat haalt je best wel uit je ritme", weet Van der Breggen. "Dat maakt een tijdrit echt wel anders."

Of zo'n parcours op haar lijf geschreven is, durft de olympisch kampioene van Rio niet te zeggen. "Dat kun je zeggen als ik gewonnen heb."

Regenboogpak

Zeker is dat Annemiek van Vleuten niet graag afstand doet van haar regenboogpak. "Ik heb er echt van genoten om dit pak telkens aan te trekken bij tijdrittrainingen, dat maakt het zeker leuker." Of Van Vleuten de vorm van een wereldkampioene te pakken heeft? Volmondig: "Ja!"

Annemiek van Vleuten op het podium van het WK tijdrijden in 2017 in Bergen

Wereldkampioenen in de laatste vijf jaar

2017 Bergen (Noo) Annemiek van Vleuten
2016 Doha (Qat) Amber Neben (VS)
2015 Richmond (VS) Linda Villumsen (NZL)
2014 Ponferrada (Spa) Lisa Brennauer (Dui)
2013 Florence (Ita) Ellen van Dijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl