Maastricht Aachen Airport ANP

Het vliegverkeer boven Nederland wordt steeds intensiever. In het tweede kwartaal vlogen ruim 21 miljoen mensen van en naar een van de vijf luchthavens met internationaal vliegverkeer. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verreweg de meeste passagiers vlogen via Schiphol, bijna 19 miljoen. Dat is een stijging van 3,3 procent, de laagste toename sinds het vierde kwartaal van 2013.

Het aantal vluchten van en naar Schiphol daalde voor het eerst sinds 2013 licht, met bijna een procent. De luchthaven zit al sinds vorig jaar tegen de wettelijke bovengrens van 500.000 vluchten per jaar aan, waardoor groei nauwelijks nog mogelijk is.

Malaga en Alicante

Op de tweede luchthaven van het land, Eindhoven, stijgt het aantal passagiers al sinds 2009. Er vlogen in het tweede kwartaal van dit jaar 1,7 miljoen mensen van en naar de lichtstad, acht procent meer dan een jaar eerder. De Spaanse steden Malaga en Alicante zijn de populairste bestemmingen vanaf Eindhoven.

De relatief kleine luchthaven Maastricht Aachen Airport noteerde de grootste procentuele stijging: maar liefst 49 procent tot 83.000 reizigers. Die spectaculaire toename is te danken aan vliegmaatschappij Corendon, die het aantal bestemmingen uitbreidde. Desalniettemin is Maastricht met een marktaandeel van 0,4 procent van het totale aantal reizigers nog steeds een kleine speler.

Via Rotterdam The Hague en Groningen Eelde vlogen respectievelijk 583.000 en 65.000 reizigers.

STER reclame