Pieter van den Hoogenband
NOS Sport

Van den Hoogenband topkandidaat chef de mission Tokio 2020

Pieter van den Hoogenband moet de nieuwe chef de mission voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio worden. De oud-zwemmer is in gesprek met sportkoepel NOC*NSF, maar beide partijen hebben nog geen akkoord bereikt.

NOC*NSF wil niet ingaan op de naam van Van den Hoogenband. "Er lopen gesprekken met kandidaten", is het enige dat een woordvoerder kwijt wil. Van den Hoogenband zelf meldt desgevraagd aan de NOS er "niets over te kunnen en mogen zeggen".

De Nederlandse olympische ploeg krijgt in Tokio een nieuwe chef de mission, omdat sportkoepel NOC*NSF na een extern onderzoek naar de gang van zaken rond de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro besloot de functies van technisch directeur en chef de mission te splitsen. Daarmee ging een streep door een combinatiefunctie die sinds 2008 bij de Olympische Spelen werd gehanteerd.

Jeroen Bijl (l) en Maurits Hendriks op de tribune tijdens het olympisch judotoernooi in Rio

NOC*NSF keek voor Rio al naar de dubbelfunctie van de technisch directeur. Na de Spelen van 2016 onderstreepte een extern onderzoek nog eens het idee dat splitsing van taken gewenst was. Het optreden van Hendriks als chef de mission in Rio was ook geen groot succes.

De zaak rond de wegens wangedrag weggestuurde turner Yuri van Gelder deed hem richting de buitenwereld geen goed. Hendriks was ook de eindverantwoordelijke voor de slecht ontvangen en afgekraakte 'losersvluchten', waarmee atleten die geen succes hadden behaald na hun optreden snel naar huis moesten. Daarnaast gaven sporters van TeamNL in het onderzoek aan dat de chef de mission moeilijk benaderbaar was tijdens de Spelen.

Herstructurering

Begin dit jaar in Pyeongchang was Jeroen Bijl, toen nog manager topsport binnen NOC*NSF, chef de mission van de olympische winterploeg. Bijl verloor in 2017 bij een herstructurering van de topsportafdeling binnen NOC*NSF de strijd van Hendriks om de functie van technisch directeur. Hij trok na Pyeongchang de deur achter zich dicht op Papendal en is inmiddels in dienst getreden van de hockeybond.

Met de beoogde kandidaat Van den Hoogenband, die de afgelopen jaren al warmliep bij olympische jeugdevenementen, lijkt NOC*NSF terug te keren naar de situatie van 2004 en daarvoor. In die jaren werd de erebaan ingevuld door een vrijwilliger. Het is volgens ingewijden twijfelachtig of Van den Hoogenband de functie op diezelfde basis zal willen uitoefenen.

Professionalisering

Met de komst van Charles van Commenée als technisch directeur in 2004 brak NOC*NSF met de traditionele formule. Onder hem werd de lijn van professionalisering die onder zijn voorganger Joop Alberda was ingezet verder doorgetrokken. Van Commenée gaf bij zijn aantreden aan ook de rol van chef de mission te zullen spelen. Dat deed hij in 2008 in Peking. Daarna stapte hij op en kwam Maurits Hendriks in zijn plaats. Naast technisch directeur was Hendriks ook chef de mission van de olympische ploegen in 2012, 2014 en 2016.

Met de huidige gang van zaken lijkt NOC*NSF de klok twintig jaar terug te zetten, waarbij de chef de mission vooral een ceremoniële taak lijkt te krijgen. En dat was niet wat Alberda en Van Commenée lang geleden voor ogen hadden.

Hoofdverantwoordelijke

Zij waren voorstander van de keuze voor een professional die het volledige olympisch traject in handen zou moeten hebben, inclusief de Spelen dus. Een chef de mission die als hoofdverantwoordelijke het beleid heeft uitgezet en de betrokken sporters, coaches en begeleiders door en door kent. En op de hoogte is van de plaatselijke omstandigheden.

Maurits Hendriks (links voor) met naam hem Pieter van den Hoogenband tijdens de olympische overdracht in 2016

Mocht Van den Hoogenband tot een akkoord komen, dan treedt hij aan op een moment dat alles voor Tokio al in gang is gezet. De oud-zwemmer is straks in de Japanse hoofdstad het aanspreekpunt voor de sporters, coaches en de media, maar achter de schermen is Hendriks eigenlijk gewoon de baas.

No-go-area

Een baas die trouwens niet in het olympisch dorp te zien zal zijn. Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF zei na de rapportage over Rio 2016 dat het olympisch dorp een no-go-area zou zijn voor de technisch directeur. Hij verblijft niet in het dorp, maar Hendriks is wel dicht in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl