Rod Rosenstein
NOS Nieuws

Onduidelijkheid over onderminister Rosenstein, Trump praat donderdag met hem

In de VS is er onduidelijkheid over de positie van de onderminister van Justitie Rod Rosenstein. Verschillende Amerikaanse media melden dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, omdat hij ervan uitgaat dat president Trump hem wil ontslaan. Andere media melden juist dat Rosenstein niet zelf wil opstappen, maar dat het Witte Huis hem moet ontslaan als Trump van hem af wil. Persbureau Reuters meldt zelfs dat er niets aan de hand is.

Volgens NOS-correspondent Wouter Zwart werd Rosenstein vanmiddag gesommeerd om naar het Witte Huis te komen. President Trump is niet in Washington, maar in New York bij de VN. In een verklaring van het Witte Huis staat dat Trump met Rosenstein heeft gesproken en dat hij donderdag in Washington verder praat met Rosenstein.

The New York Times meldde vorige week dat Rosenstein Trump wilde afluisteren om belastende informatie te verzamelen en mogelijk een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen. Rosenstein zou toen hij net onderminister van Justitie was hebben aangeboden opnames te maken van zijn gesprekken met Trump. Trump ontsloeg toen FBI-baas James Comey en de situatie in het Witte Huis was chaotisch.

Rusland-onderzoek

Rosenstein sprak de berichtgeving van The New York Times ten stelligste tegen. Maar het gonsde volgens Zwart van de geruchten dat Trump dit niet over zijn kant liet gaan en actie zou ondernemen.

De onderminister van Justitie houdt toezicht op het onderzoek van Robert Mueller naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Trump noemt dat onderzoek een heksenjacht en zinspeelt al langer op het ontslag van Rosenstein.

Watergate

Minister Sessions van Justitie moest zich terugtrekken van deze zaak omdat hij betrokken was bij de Trump-campagne. Daarom werd Rosenstein de leider van het Mueller-onderzoek.

Het feit dat de onderminister nu van dat onderzoek wordt gehaald, heeft volgens Zwart enorme implicaties. Het is bijna ongekend dat een president de baas van het onderzoek dat naar hèm loopt, ontslaat. Daardoor moet op Justitie een figuur onder de onderminister de leiding over het Mueller-onderzoek overnemen.

Hetzelfde gebeurde in de jaren 70 met Richard Nixon. Die ontsloeg zijn minister en onderminister in verband met het onderzoek naar het Watergate-schandaal. Nixon moest vertrekken omdat hij dat onderzoek probeerde te frustreren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl