ANP
NOS Nieuws

Top 40 verhuist na 25 jaar van Radio 538 naar Qmusic

De Nederlandse Top 40 verhuist na 25 jaar van Radio 538 naar Qmusic. 538 is het niet eens met de manier waarop de lijst wordt opgesteld en komt met een eigen hitlijst: de top-50.

De top-40 is een product van de Stichting Nederlandse Top 40. Bij de samenstelling wordt gekeken hoe vaak een liedje op de radio en via streamingdiensten wordt afgespeeld. Radio 538 betaalt de stichting nu nog om de hitlijst te mogen uitzenden.

Bots

"Het probleem is dat een stream al wordt meegerekend als een nummer 30 seconden wordt afgespeeld", zegt een woordvoerder van het radiostation. Daardoor kunnen de luistercijfers worden opgedreven door fanatieke fans of met speciale software, ook wel bots genoemd. "We zouden graag zien dat daar wat meer onderzoek naar wordt gedaan."

Het bestuur van de stichting is verbaasd over de kritiek van de zender. "Wij hebben in al die jaren nooit klachten van Radio 538 gehad over de samenstelling van de lijst", zegt voorzitter Erik de Zwart op NPO Radio 2. "Wij doen bovendien ook onderzoek onder de jeugd op sociale media."

Waardering van leden

Radio 538 en de Stichting Nederlandse Top 40 voerden de afgelopen weken gesprekken over contractverlenging, maar die liepen op niets uit. "Daarin ging het ook over het financiële plaatje", zegt de woordvoerder van Radio 538.

Het overleg tussen Radio 538 en de stichting over verlenging van het contract liep op niets uit, zegt ook De Zwart. Volgens hem is het besluit van de zender een zakelijke afweging.

'Moeder aller hitlijsten'

Qmusic-zenderbaas Dave Minneboo zegt trots te zijn dat "de moeder aller hitlijsten" vanaf januari volgend jaar op vrijdagmiddag op de zender te beluisteren is.

Radio 538 wil voortaan zijn ruim 150.000 leden een stem geven bij de samenstelling van de nieuwe hitlijst. Zij moeten populaire nummers een waardering gaan geven, die vervolgens samen met de luistercijfers wordt meegenomen in een berekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl