Abhilash Tomy bij het begin van de Golden Globe Race op 1 juli
NOS Nieuws

Gewonde Indiase zeiler gered van kapot zeiljacht op oceaan

Een Frans patrouilleschip heeft een Indiase zeiler gered die dagenlang op de oceaan dobberde op een beschadigd zeiljacht. De zeiler Abhilash Tomy is gewond aan zijn rug en heeft medische hulp nodig.

De 39-jarige Tomy deed mee aan de Golden Globe Race, waarbij zeilers in hun eentje en zonder moderne technologie rond de wereld varen. Zaterdag kwam hij ruim 3000 kilometer ten westen van Australië terecht in een storm. Daarbij brak een mast van zijn jacht af en raakte Tomy zelf gewond.

Sindsdien lag hij in zijn schip, die op in de Indische Oceaan dobbert. De Australische kustwacht coördineerde een internationale reddingsactie. Een Frans patrouilleschip dat het meest in de buurt van Tomy was, werd naar hem toe gestuurd.

Er was haast geboden bij de actie, omdat Tomy verzwakt was en de gebroken mast vervaarlijk over het jacht hing. Als de mast was afgebroken had de boot nog meer beschadigd kunnen raken. Bovendien waren de batterijen van de apparaten waarmee de zeiler contact hield met de buitenwereld bijna leeg.

De crew van het Franse patrouilleschip wil Tomy vervoeren naar het Franse eiland Amsterdam in de Indische Oceaan. Daar is een klein ziekenhuis gevestigd. Een Australisch fregat zal de Indiër daarna voor verdere behandeling naar de Australische havenstad Fremantle brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl