Gilbert wint bij rentree
NOS Wielrennen

Gilbert wint bij rentree, 61 dagen na gebroken knieschijf

De hele wielerwereld hield zijn adem in toen Philippe Gilbert tijdens de zestiende etappe van de Tour de France in de afdaling van de Portet d'Aspet een bocht miste en over de vangrail kukelde. De renner van QuickStep viel enkele meters, klom met behulp van toeschouwers weer naar boven en stapte versuft weer op zijn fiets.

Gilbert reed de etappe uit, liet zich huldigen tot strijdlustigste renner en stapte gehavend in een ploegleidersauto op weg naar een ziekenhuis waar later een gebroken knieschijf werd geconstateerd.

Gilbert mist bocht in afdaling en vliegt over rand

Niemand ging ervan uit dat de Waal in 2018 nog een wedstrijd zou rijden. Maar de oud-wereldkampioen en meervoudig winnaar van de Amstel Gold Race verbaasde vriend en vijand door halverwege augustus alweer zijn trainingsrondjes af te werken. Misschien zat een wedstrijdje er toch nog in dit seizoen.

En inderdaad, ineens prijkte de naam van Gilbert op de startlijst van de GP d'Isbergues. Gilbert zelf was al lang blij dat hij überhaupt nog in actie kon komen.

Als gevolg van de stromende regen kortte de organisatie de koers in tot 175 kilometer. Al snel vormde zich een kopgroep met daarin Gilbert. Als gevolg van diverse tempoversnellingen dunde de groep van achttien uit tot een formatie van zeven, een inspanning van Gilbert zelf zorgde er vervolgens voor dat alleen Christophe Laporte kon volgen.

In de gevaarlijke slotfase, met kletsnatte wegen en gevaarlijke bochtjes wist Gilbert zijn medevluchter af te schudden en zo als eerste over de finish te komen, 61 dagen na zijn gebroken knieschijf.

69ste zege voor QuickStep

Het was alweer bijna de zeventigste zege voor de Belgische formatie. Eerder op de dag boekte de ploeg in Innsbruck al de 68ste zege van het seizoen: Niki Terpstra werd met zijn ploeggenoten wereldkampioen ploegentijdrit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl