Geen promotie ex-chef Duitse inlichtingendienst Maassen

Hans-Georg Maassen (l) en CSU-leider Horst Seehofer (r) eerder deze maand EPA

De voormalige chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV Hans-Georg Maassen wordt toch geen staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook krijgt hij geen salarisverhoging. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) bevestigt dat de coalitie van CDU, CSU en SPD daarover afspraken heeft gemaakt.

Maassen werd begin deze week uit functie gezet. De aanleiding was een interview met Bild, waarin hij de echtheid betwijfelde van video's waarin extreem-rechts geweld was te zien in de stad Chemnitz. Later kwam hij daarvan terug, maar het kwaad was al geschied. Met name voor coalitiepartner SPD was Maassens positie onhoudbaar geworden, maar de CSU-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wilde hem niet kwijt.

Salarisverhoging

Om de coalitie te redden, werd Maassen weggepromoveerd tot staatssecretaris op Seehofers ministerie. Hij zou dan ook stijgen in salarisschaal en 14.000 euro per maand gaan verdienen, zo'n 2500 euro meer dan in zijn oude functie als BfV-chef.

Dat schoot de achterban van de SPD en ook veel andere Duitsers in het verkeerde keelgat. SPD-fractievoorzitter Andrea Nahles stapte daarop naar bondskanselier Merkel en vroeg haar een andere oplossing te zoeken. Dat is gelukt. Seehofer zei dat Maassen op Binnenlandse Zaken blijft en de functie van speciaal adviseur krijgt.

STER Reclame