Het Nederlandse team Sunweb onderweg bij de ploegentijdrit op de WK AFP

Mannen en vrouwen in 2019 samen in nieuwe WK-ploegentijdrit

time icon

De internationale wielerfederatie UCI introduceert volgend jaar een nieuwe opzet van de ploegentijdrit op de WK wielrennen. Er zal niet langer met een merkenploeg worden gereden, maar met een landenteam, bestaande uit mannen én vrouwen.

Dat maakt de UCI woensdag bekend. In de nieuwe opzet lost een team van drie mannen en drie vrouwen elkaar af en de gezamenlijke eindtijd beslist over de wereldtitel. De mannen rijden het eerste deel, de vrouwen het tweede deel.

Dat zou dus in theorie betekenen dat Anna van der Breggen en Tom Dumoulin samen voor een medaille kunnen strijden op de WK 2019 in het Engelse Yorkshire.

Van der Breggen: 'Op televisie zal het wel leuk zijn'

Een reactie van Anna van der Breggen op de nieuwe opzet van de ploegentijdrit bij de WK wielrennen.

In het Oostenrijkse Innsbruck staat voor de laatste keer de ploegentijdrit op het programma tijdens de WK wielrennen. De ploegentijdrit riep vanaf het eerste moment, in 2012, weerzin op bij de wielerploegen. De teams moesten voor de kosten opdraaien, terwijl de winst naar de UCI ging.

Ellen van Dijk en Anna van der Breggen zijn nog niet echt enthousiast over de nieuwe opzet. "Op televisie zal het wel een goed onderdeel zijn", aldus Van der Breggen. "Ik vind het jammer dat je het jaar niet kunt afsluiten met de ploeg. Dat is toch heel leuk om te doen."

Van Dijk: 'Gelukkig hoef ik niet in het wiel van Dumoulin'

Een reactie van Ellen van Dijk op de nieuwe opzet van de ploegentijdrit bij de WK wielrennen.

Ook van Dijk vindt het jammer om het seizoen niet af te sluiten met de ploeg. "Het is een apart en bijzonder idee, maar voor Nederland zeker niet verkeerd. Ik vind het toch bijzonder dat ze mannen en vrouwen gaan combineren, dat is nogal een verschil."

Van Dijk: "Gelukkig rijden eerst de mannen en dan de vrouwen. Het is wel lekker dat ik niet in het wiel van Tom Dumoulin hoef te hangen. Het zal even wennen zijn, maar Nederland heeft dan sowieso een heel sterk team."

Dat denkt Tom Dumoulin ook. "Dan hebben we een goede kans om te winnen, maar ik weet niet of de wereld erop zit te wachten. Ik vind het jammer, want wij zijn er als ploeg veel mee bezig. Het was altijd een mooie afsluiting van het jaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dumoulin: 'Renners worden niet blijer van nieuw plan'

STER Reclame