NOS Sport

Nederlandse volleyballers op WK kansloos tegen Rusland

Russische reuzen zetten Nederlandse volleyballers aan de kant

De Nederlandse volleyballers hebben hun eerste duel in de tweede poulefase van het WK verloren. Rusland bleek met 25-17, 25-16 en 25-21 te sterk voor Oranje dat een plek in de derde ronde vrijwel zeker uit het hoofd kan zetten.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen stuntte dit toernooi met overwinningen op olympisch kampioen Brazilië en Frankrijk, maar tegen de kracht en enorme lengte van de Russen had Nederland weinig in te brengen. Aan de hand van uitblinker Dmitry Volkov legde de Europees kampioen met snoeiharde services en het nauwelijks te passeren blok Nederland zijn wil op.

Foutloos

Vermeulen probeerde met zijn wissels nog iets te forceren, maar tevergeefs. Wat ook niet meezat was dat Rusland vrijwel foutloos speelde. Het land had dit toernooi met slordig spel wel verloren van de VS en Servië, maar Nederland kon in de wedstrijd de lat niet hoog genoeg leggen om de tegenstander een foutje te ontlokken.

  • fivb.com
    Dmitry Volkov was een plaag voor de Nederlandse volleyballers
  • fivb.com
    Nederland viert een punt tegen Rusland
  • fivb.com
    Nimir Abdel-Aziz scoort een punt
  • fivb.com
    Oranje voor het duel met Rusland

In de eerste twee sets nam Rusland snel een kleine voorsprong van twee punten en moest Nederland direct alles uit de kast halen om bij te blijven. Een kleine verslapping en een goede servicereeks van Volkov kostten Oranje direct de set.

Alleen in de derde set stond Nederland even in het voordeel door enkele harde opslagen van Nimir Abdel-Aziz. Rusland veegde echter de 5-2 achterstand met 5 punten op rij weg en denderde door.

Heel lastig spelen

Bondscoach Vermeulen moest erkennen dat Rusland écht een maatje te groot was vandaag. "Ze zetten ons ongelooflijk onder druk in de eerste set. We kwamen niet toe aan ons eigen spel. Dat zie je aan die jongens en dan is het heel lastig spelen. We kregen het niet als collectief op de rit vandaag."

Vooral de lengte van de Russische spelers vond Vermeulen 'waanzinnig'. "Je hebt gewoon een dak tegenover je staan. Je moet risico gaan nemen en in die risico's ga je fouten maken. Dan is het een afgelopen zaak."

Zaterdag neemt Nederland het nog op tegen Finland en zondag tegen Italië. Alleen als beide wedstrijden gewonnen worden, houdt Oranje kans op de volgende ronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl