Laurens ten Dam rijdt komend seizoen voor CCC, vanaf 2019 de opvolger van BMC. Het was al bekend dat de 37-jarige renner Team Sunweb na drie jaar zou verlaten.

Afscheid van Dumoulin

Ten Dam hielp Tom Dumoulin vorig jaar aan de eindzege in de Giro d'Italia en stond hem ook dit jaar bij in de Giro en de Tour de France.

"Ik was niet echt op zoek naar een nieuwe ploeg, maar ik ben ook niet bang voor verandering", zei Ten Dam, die een nieuw aanbod van Sunweb afwees. "Dat heb ik in mijn carrière een aantal keer gedaan en dit is een mooie kans."

Laurens ten Dam en Tom Dumoulin ANP

BMC hoorde jarenlang bij de rijkste wielerploegen in het peloton en won in 2011 met Cadel Evans de Tour de France. De laatste jaren waren Richie Porte, Tejay van Garderen en Rohan Dennis de mannen voor het klassement.

Vrijwel alle grote namen hebben voor het komende seizoen hun heil gezocht bij een andere ploeg. De nieuw te vormen CCC-ploeg, gestoeld op de Poolse procontinentale formatie CCC Sprandi Polkowice, neemt in 2019 de WorldTour-licentie over van BMC.

De Belg Greg Van Avermaet - in het verleden onder meer winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de olympische wegrace - bleef wel en zal ook komend jaar het speerpunt zijn van CCC.

Klimmer zonder kopman

Hoewel Ten Dam voldoende ervaring heeft in de kasseienklassiekers, kan dat moeilijk zijn terrein genoemd worden. De vraag is dan ook wat zijn rol wordt bij zijn nieuwe ploeg.

"Wellicht kan ik Van Avermaet ondersteunen in de heuvelklassiekers", stelt Ten Dam, die komend jaar graag in een aantal wedstrijden in de Verenigde Staten en in een of twee grote ronden aan de start wil staan.

"Vooralsnog hebben we geen duidelijke klassementsrenner, maar je weet nooit hoe het team zich in de komende seizoenen zal ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om de ploeg te zien groeien en daarin een rol te spelen."

STER reclame