Bij de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde liggen veel bloemen
NOS NieuwsAangepast

Weer naar school na ongeluk Oss: 'Dit biedt de leerlingen houvast'

De basisschool in Oss waarop de vier kinderen zaten die gisteren om het leven kwamen bij het ongeluk op een spoorwegovergang gaat vandaag weer open. Dat is ook belangrijk, zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers van het expertisecentrum Omgaan met Verlies. "Het biedt de leerlingen houvast en veiligheid."

De slachtoffers zijn twee kinderen van 4 jaar oud, een kind van 6 en een kind van 8. Zij werden gisterochtend in een Stint, een soort elektrische bakfiets, vanaf de voorschoolse opvang naar basisschool De Korenaer gebracht, toen het voertuig werd gegrepen door een trein.

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie gaat vandaag verder met het onderzoek. Een kind van 11 en de begeleidster (32) overleefden het ongeluk. Zij liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

Bij de spoorwegovergang liggen heel veel bloemen en kaarsen. Er zijn tenten geplaatst om de plek te beschermen tegen slecht weer:

Bloemen, knuffels en ballonnen voor slachtoffers in Oss

Op basisschool De Korenaer was de verslagenheid gisteren enorm. De school bleef 's middags dicht. Ouders en verzorgers van de leerlingen kwamen bij elkaar in een sportzaal in Oss.

De school opent vanochtend weer zijn deuren. Het bestuur van de scholengemeenschap Saam vertelt dat de leraren zijn voorbereid. In samenwerking met Slachtofferhulp is een aangepast programma opgesteld. "Alles zal in het teken staan van wat er is gebeurd", zegt Sandra Beuving van Saam. "De leerlingen gaan tekenen, kleuren, gedichtjes maken en gymlessen volgen, zodat ze lekker bezig zijn."

Ook is er een condoleanceregister. "Er komt in deze periode enorm veel op een school af", vertelde Fiddelaers gisteravond al in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Fiddelaers deed promotieonderzoek naar rouw op scholen en ontwikkelde lesmateriaal voor dit soort situaties. Volgens haar is het belangrijkste dat de school overzicht houdt en goed kijkt naar wat de leerlingen nodig hebben. Daarbij is voor de leerkrachten een grote rol weggelegd. "Het is goed om het verdriet onder woorden te brengen en het te duiden. Als leerkracht ben jij het houvast. Ze kijken naar jou."

Luister het gesprek met de rouwdeskundige hier terug:

Ook op andere basisscholen in Oss wordt stilgestaan bij wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld op de Hertogin Johanna-school, die in de buurt van de bewuste spoorwegovergang ligt. In nagenoeg alle groepen zitten leerlingen die het ongeluk hebben gezien. "Veel kinderen kwamen in paniek binnen", vertelde de directeur van die school gisteren in het Jeugdjournaal. "We hebben goed gekeken naar wie wat nodig had."

Hoe jonge kinderen reageren, verschilt volgens Fiddelaers per leeftijdscategorie. "Kinderen van 4 hebben nog geen goed besef van de dood. Ze voelen heel veel, maar kunnen dat niet goed bevatten." Leerlingen van deze leeftijd vragen vaak naar praktische zaken. "Leerkrachten kunnen daarvan schrikken. Ze vragen bijvoorbeeld waarom die trein niet kon stoppen. Dat lijkt wrang of gruwelijk, maar voor de kinderen moet het kloppen."

Scholieren van 8 jaar stellen meestal andere vragen, zegt de rouwdeskundige. "Die weten al wat beter dat iemand niet meer terugkomt en vragen bijvoorbeeld hoe groot een grafkist is. Het is voor ouders en leerkrachten dan ook belangrijk om daar eerlijk over te zijn. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden, maar je moet ook niet liegen."

'Verdriet hoort erbij'

Volgens Fiddelaers is het goed dat de leraren verder de kinderen meenemen naar de gymzaal of naar buiten. Het is voor de leerlingen goed om fysieke oefeningen te doen. "Het moet uit het lijf."

Daarnaast is het volgens haar belangrijk om aan te geven dat ook het verdriet bij het leven hoort. Kinderen kunnen soms niet slapen en zijn bang om alleen gelaten te worden. "Het is goed om te laten weten dat dit normaal is. En dat het ook allemaal weer beter wordt."

Gisteravond kwamen in Oss honderden mensen bij elkaar voor een spontane herdenking:

'Je voelt dat je iets moet doen, maar je kunt niets doen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl