Relaxte Federer dolt met McEnroe en vormt koppel met Djokovic

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Djokovic en Federer niet tégen maar mét elkaar
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De beste tennissers uit het heden en verleden hebben zich verzameld in Chicago. Nog geen twee weken na de eindstrijd van de US Open - gewonnen door Novak Djokovic - wordt er voor de tweede keer gestreden om de Laver Cup.

Roger Federer die John McEnroe uit de tent probeert te lokken, Djokovic die kersverse vader John Isner van babyadvies voorziet en een groepje topspelers dat gezamenlijk een selfie probeert te maken. Welkom op de Laver Cup.

Roger Federer
@rogerfederer
We don't always take selfies together, but when we do, we keep it classy #TeamEurope2018
6 maanden geleden

In Chicago staan de spelers niet onder hoogspanning en leven ze zonder al te veel druk toe naar hun wedstrijden. Er zijn namelijk geen punten te verdienen voor de wereldranglijst, enkel prestige.

De komende drie dagen neemt Team Europa het op tegen Team World, een idee dat is gekopieerd uit de golfwereld, waar de Ryder Cup een doorslaand succes is gebleken.

De twee teams van zes leden (en een reserve) spelen verspreid over vrijdag, zaterdag en zondag twaalf wedstrijden: drie singles en één dubbelspel. De wedstrijden op vrijdag zijn één punt waard, de wedstrijden op zaterdag twee en die op zondag zelfs drie.

Het team dat als eerste dertien punten heeft, wint de naar de Australische tennislegende Rod Laver vernoemde trofee.

De teams tijdens de Laver Cup 2018

Team EuropaTeam World
Roger FedererKevin Anderson
Alexander ZverevJohn Isner
Grigor DimitrovDiego Schwartzman
Novak DjokovicJack Sock
David GoffinNick Kyrgios
Kyle EdmundFrances Tiafoe
Jérémy Chardy (reserve)Nicolas Jarry (reserve)

Het is een bijzonder gezicht om tussen de namen van Djokovic en Federer geen '-' maar een '/' te zien staan. Oftewel: ze spelen niet tégen elkaar, maar voor de verandering mét elkaar. In de avondsessie van de eerste dag nemen de twee leden van Team Europa het op tegen Kevin Anderson en Jack Sock.

"Ik wil graag met Novak spelen en ik hoop dat hij er hetzelfde over denkt", zei Federer aan de vooravond van de tweede editie. "Vorig jaar won ik mijn dubbelspel, dus ik haal nog steeds erg veel vertrouwen uit die overwinning."

Duidelijk was wel dat er van een serieuze toon bij Federer geen sprake was. Om eraan toe te voegen: "Maar even zonder dollen: we trainen onze dubbel vanmiddag, dus John, als je wilt komen kijken."

John McEnroe als captain tijdens de Laver Cup van 2017 EPA

Met John doelt Federer op McEnroe, de captain van Team World. Vorig jaar was McEnroe bij de vuurdoop in Praag ook van de partij. Kevin Anderson was dat niet en dus waarschuwt Federer de Zuid-Afrikaan alvast.

"Kevin, je hebt een hoop druk met John op de bank. Afgelopen jaar was hij heel agressief in de richting van de spelers. Ik hoop dat je dat aankunt. Björn (Borg, red.) is heel ontspannen en we weten wat we aan hem hebben."

Captain Björn Borg (Team Europa) is wel erg onder de indruk van de Laver Cup EPA

De introductie van de Laver Cup is pikant te noemen, aangezien veel topspelers klagen over een te volle kalender. Om die reden gaat de Davis Cup na 118 jaar op de schop.

"Ik was erg enthousiast om een nieuw concept te zien. Jongens die normaal rivalen van elkaar zijn, zoals Roger en Rafa (Nadal, red.), staan nu aan dezelfde kant van het net", aldus Djokovic, die zijn debuut gaat maken.

"Die teamgeest missen wij weleens, omdat we vaak voor onszelf spelen. Het is geweldig om te zien dat dit format goed werkt en ik wilde er graag deel van uitmaken."

STER Reclame