NOS Sport

Smith kraakt WADA én IOC: 'Voorzitter Bach moet opstappen'

Smith kraakt WADA én IOC: 'Voorzitter Bach moet opstappen'

Het besluit van het mondiale antidopingbureau WADA om de schorsing van het Russische antidopingagentschap Rusada onder voorwaarden op te heffen, heeft tot verontwaardigde reacties geleid in de sportwereld.

Kogelstoter en discuswerper Rutger Smith is keihard in zijn oordeel. "Rusland heeft iedereen voorgelogen en bedrogen. Het is een schurkenstaat, en die geef je nu weer alle vrijheid."

Smith heeft geen goed woord over voor het WADA en het IOC. "WADA is niet geloofwaardig. Vijftig procent van de leden die vandaag mochten stemmen hebben ook een functie bij het IOC. Er is belangenverstrengeling alom."

"Dit besluit is bijna een doodsteek voor de sport. Het IOC moet voor schone sport staan, maar ze staan juist achter de dopingzondaar. Voorzitter Thomas Bach moet eigenlijk opstappen. Dit kan niet getolereerd worden."

Ram over besluit WADA: 'Een slecht signaal'

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit spreekt van een 'slecht signaal'. "Een signaal dat je weg kan komen met een dermate groot dopingschandaal zonder aan alle eisen te voldoen die daaraan gesteld zijn."

Betekent het besluit het failliet van het dopingsysteem? "Zover ben ik zeker niet, maar het is duidelijk dat er de komende tijd heel veel gesproken gaat worden. Het zit ons als anti-dopingorganisaties natuurlijk ontzettend dwars."

EK's en WK's

Rusada kan nu weer zonder toezicht aan de slag, geeft Ram aan. "Met dezelfde rechten en plichten als elke anti-dopingorganisatie. Een van de gevolgen daarvan is dat EK's en WK's weer gaan plaatsvinden in Rusland. En ik denk dat de schorsing van Russische sporters wordt opgeheven. Zij zullen weer onbeperkt kunnen deelnemen aan grote evenementen."

Veel kritiek op beslissing om Rusada in genade aan te nemen

Toch ziet hij wel verbetering bij Rusada. "Zij zijn op de goede weg. Wij vertrouwen onze collega's in die zin dat ze de laatste tijd grote stappen maken. Ons probleem zit in de omstandigheden waaronder zij hun werk moeten doen."

"We willen ze eigenlijk wel degelijk steunen, maar vinden het nog te vroeg om ze weer alle rechten te geven. Dat heeft met name te maken met het feit dat er nog zo veel bewijs ligt dat nog niet boven tafel is gekomen", besluit Ram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl