Rechtbank Overijssel

De rechtbank in Almelo heeft een groot schilderij verwijderd dat al 26 jaar in het gebouw hing. Op het kunstwerk Regelrecht is een blote borst van een vrouw te zien. Een vrouw die een zedenzaak bijwoonde in de rechtbank voelde zich gekwetst door het doek en diende een klacht in.

"We kregen in de loop der jaren meerdere klachten", zegt een woordvoerder van de rechtbank. "Maar na die laatste klacht heeft het bestuur van de rechtbank besloten het doek weg te halen."

Het schilderij is gemaakt door de kunstenaars Jan en Joep Gierveld en moet 'de gevangen liefde' verbeelden. Een vrouw wordt verleid door de duivel, maar weet zich gesteund door iemand met 'het recht' in de hand.

Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij niet begrijpen.

President van de rechtbank Bart van Meegen

Sommige mensen begrijpen deze artistieke boodschap niet, zegt de president van de rechtbank, Bart van Meegen. "De inrichting van de rechtbank moet ondersteunend zijn aan onze taak, namelijk onafhankelijke en deskundige rechtspraak. Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij niet begrijpen en er aanstoot aan nemen. Dan doet dat afbreuk aan onze taak en daarom hebben we het weggehaald."

Kantoorruimte

Het doek, dat zestien vierkante meter groot is, verdwijnt niet helemaal uit de rechtbank. Het komt in een kantoorruimte te hangen waar het alleen zichtbaar is voor werknemers. Er wordt een toelichting over de betekenis van het schilderij bij het werk geplaatst, meldt RTV Oost.

STER reclame