Wout van Aert AFP

Wout van Aert bepaalt deze dagen de headlines in België. De alleskunner op twee wielen, wereldkampioen in het veld en derde van Europa op de weg, heeft het contract met zijn huidige werkgever verbroken. Daarmee legt hij een bommetje onder de nieuwe Nederlands/Belgische fusieploeg Roompot-Crélan. Maar hoe zit het nu met zijn overstap in 2020 naar Lotto-Jumbo?

Bij Roompot zitten ze sinds maandagavond met de handen in het haar. Kan de fusieploeg in 2019 nog wel doorgaan zonder zijn beoogde kopman? "Wij hebben tijd nodig om de juiste beslissing te nemen", laat manager Michael Zijlaard weten. "We sluiten op dit moment niets uit."

Perfect plaatje

Het zag er afgelopen augustus nog zo mooi uit voor het team van Erik Breukink, Michael Boogerd en Jean-Paul van Poppel. Zij zouden als ploegleiders aan het roer komen te staan van een semi-Nederlandse ploeg met het Belgische toptalent Wout van Aert als troef in de voorjaarsklassiekers. Een perfect plaatje ook voor de hoofdsponsor, die zijn "naam wil versterken op de Belgische markt" en al parken opende in België.

De samensmelting zou ook deuren openen naar wellicht wel het rijden van grote rondes. Maar nu is duidelijk dat Van Aert nooit een trapomwenteling zal doen in een Roompot-shirt. Terug om de onderhandelingstafel dus. Kan de fusie nog wel doorgaan?

Zijlaard verzekert donderdag: "We weten in ieder geval dat Team Roompot in 2019 gewoon aanwezig zal zijn in het wielerpeloton."

De onzekerheid voor de huidige Roompot-renners nam ondertussen alleen maar toe. De een na de ander heeft de laatste weken te horen gekregen uit te mogen kijken naar een nieuwe ploeg. Op dit moment staat welgeteld één renner onder contract voor 2019: Jan-Willem van Schip. Van de rest van de selectie gaat hooguit een zevental renners mee naar volgend jaar.

Wout van Aert wint een eendagskoers in België AFP

De andere helft van de fusieploeg, het bedrijf Sniper Cycling met Crélan als voornaamste sponsor, laat zijn werknemer Van Aert ondertussen niet zomaar gaan. Manager Nick Nuyens, oud-renner en Ronde van Vlaanderen-winnaar, accepteert de breuk niet.

Van Aert stelt dat er "dringende redenen" zijn waarop hij zijn breuk rechtvaardigt. Zijn advocaat laat zich niet in detail uit, maar stelt "nog nooit zoiets mee te hebben gemaakt".

Volgens verhalen in Belgische media zou Nuyens afgelopen weekeinde aan andere renners van Veranda's Willems-Crélan hebben gevraagd belastende verklaringen over Van Aert af te leggen. Dat zou de dringende reden zijn. "Wat ons betreft zijn er geen ernstige feiten", aldus een woordvoerder van de ploeg in Belgische media.

Wat er ook precies is voorgevallen, het is de druppel die de emmer deed overlopen. Van Aert was al niet blij met de gang van zaken rond de fusie. Hij voelde zich er niet in gekend. "Plotsklaps kwam het bericht dat de Nederlandse formatie zijn intrede doet", legt de advocaat van Van Aert uit. "Met een totaal andere staf. En er komen, met alle respect voor de mensen van Roompot, een aantal Nederlanders die plots uw nieuwe werkgevers zijn..."

De wereldkampioen veldrijden is gehecht aan zijn vaste verzorgers en ploegleiders - Michiel Elijzen op de weg en Niels Albert op het veld. Geen van allen zouden de overstap maken naar Roompot-Crélan. "Zo ga je niet met een toprenner om", klinkt het.

Arbeidsrechter

De zaak zal binnenkort voor de arbeidsrechter verschijnen. Deze zal moeten bepalen of Van Aert inderdaad in zijn recht staat of niet. Zo niet, dan zal hij een afkoopsom moeten betalen. Zo wel, dan zal Sniper Cycling mogelijk Van Aert moeten compenseren voor de "dringende redenen".

Wout van Aert in duel met Mathieu van der Poel ANP

Van Aert heeft bij de UCI en de Belgische wielerbond inmiddels bedongen dat hij de komende tijd als 'onafhankelijk renner' in actie mag komen tijdens veldritten. Zondagavond wordt in de Verenigde Staten de eerste wereldbekerwedstrijd verreden. Zorgen over een mogelijk tenue zal Van Aert daar niet hebben, hij kan starten in zijn regenboogtrui.

Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan, de verwachting is dat de zaak binnenkort zal dienen, en Van Aert daadwerkelijk een vrij man is, staat niets een overgang naar een nieuwe wielerploeg in de weg.

Een publiek geheim leert dat er al een (mondeling) akkoord is tussen Jumbo en Van Aert over een contract dat in moet gaan op 1 januari 2020. De regels van de UCI schrijven voor dat daar pas in augustus 2019 officiële mededelingen over gedaan mogen worden.

Wout van Aert na de EK op de weg, met Mathieu van der Poel (l) en Matteo Trentin Getty

Maar wat als Van Aert nu al een nieuwe ploeg zoekt? "Er is", zo haasten zowel Lotto-Jumbo als de advocaat van Van Aert zich te zeggen, "geen contact geweest tussen beide partijen".

Lotto-Jumbo: 'Interesse in Van Aert'

Lotto-Jumbo laat ook weten dat er "geen rekening is gehouden met hem ten aanzien van de teamsamenstelling voor volgend jaar. Maar wij zijn geïnteresseerd in Van Aert, ook vóór 1 januari 2020".

STER reclame