Het kabinet in de Ridderzaal op Prinsjesdag ANP

De boodschap van het kabinet op Prinsjesdag was helder: Nederlanders moeten het meer in hun portemonnee gaan merken dat het goed gaat met Nederland. De koopkracht stijgt en de werkloosheid daalt. Tegelijk wil de regering het land nog beter maken en voorbereiden op toekomstige schokken.

"Het was een positieve boodschap, maar toch wel met een paar grote maren" zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Een politicus die regeert wil natuurlijk altijd graag met goed nieuws komen. Dus dat overheerst hier ook. Volgens de rekensommen gaan huishoudens er gemiddeld 500 euro op vooruit en mensen die werken nog iets meer."

Geen pasklare antwoorden

Toch was het volgens hem wel opvallend dat het verhaal niet alleen over geld ging, maar ook over de manier hoe we met elkaar omgaan in dit land en over de zorg, en eenzaamheid bij ouderen. "Zonder dat er direct pasklare antwoorden werden gegeven."

Een andere 'maar' heeft weer wel te maken met geld, stelt Fresen. "Want het gaat nu goed, maar er komt een brexit aan en misschien een grote handelsoorlog."

Minister Hoekstra van Financiën, die na de balkonscène van het koningspaar de Miljoenennota aan de Tweede Kamer aanbood, waarschuwde zelf voor de risico's. "Onze welvaart is geen garantie voor de voorspoed van morgen", zei hij.

Hoekstra: geen garantie voor de voorspoed van morgen

De fractieleiders van de coalitie zijn tevreden met de eerste troonrede en de begroting, maar wel ingetogen in hun optimisme. Zoals altijd het geval is op Prinsjesdag zijn ze sowieso een stuk enthousiaster over de plannen van het kabinet dan de oppositiepartijen.

Kritiek van Wilders en Asscher: te weinig geld naar de burger

Mooie beloftes

"De mooie beloftes vliegen ons om de oren, maar vooralsnog hebben mensen vooral de zekerheid dat de zorgpremie stijgt, de energierekening hoger wordt en de boodschappen meer gaan kosten", stelt SP-leider Marijnissen.

Ron Fresen: "Zoals verwacht maakte de oppositie een heel groot punt van de afschaffing van de dividendbelasting. Ook vinden ze het na jaren van crisis en inleveren wel erg mager voor de portemonnee."

Een ander thema dat vandaag uitgebreid aan bod kwam, is het vertrouwen in de politiek. Koning Willem-Alexander zei in de troonrede dat we moeten bouwen aan een hechte samenleving.

"Het kabinet realiseert zich dat er bij de uitvoering van het regeerakkoord geen vanzelfsprekende grote meerderheden zijn", zei de koning. "Er is wel de Nederlandse traditie dat we met elkaar een sterk land stap voor stap steeds beter maken. En vertrouwen in de toekomst is werk in uitvoering."

Nog harder werken

Premier Rutte zei in een toelichting dat het kabinet nog harder wil werken om het vertrouwen van mensen in dit kabinet te herstellen.

Hoe hij dat precies wil gaan doen, zal morgen en vrijdag duidelijk moeten worden tijdens de Algemene Beschouwingen. Dat debat zal ook voor een belangrijk deel gaan over de afschaffing van de dividendbelasting.

Terugkijken: dit was Prinsjesdag

STER reclame