In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Negatief zwemadvies Zoutelande wegens poepbacterie

In het water voor de kust van Zoutelande is een te hoge concentratie gemeten van intestinale enterokokken, beter bekend als poepbacteriën. De provincie Zeeland raadt mensen af daar te gaan zwemmen.

Hoe het kan dat de norm in het water bij het kustdorp is overschreden, is onduidelijk. "Het kan best zijn dat een schip iets geloosd heeft", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen Omroep Zeeland. "Er zijn in ieder geval geen rioleringen die daar op het water uitkomen. Negen op de tien keer blijft het in dit soort gevallen een raadsel waar de bacterie vandaan komt."

Maag- en darmklachten

Intestinale enterokokken komen van nature voor in ontlasting van mensen en dieren. De bacterie is in principe niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand maag- en darmklachten of infecties veroorzaken.

De provincie Zeeland heeft daarom geen zwemverbod afgekondigd, maar komt met een negatief zwemadvies. "Deze bacterie komt altijd in het zwemwater voor, maar omdat het nu om verhoogde concentraties gaat, melden we het", aldus een woordvoerder.

Rijkswaterstaat gaat het zeewater dagelijks meten om te bepalen hoelang het negatieve zwemadvies nodig is.

Advertentie via Ster.nl