Ten Hag waarschuwt: 'AEK is Europees heel geslepen'

time icon

Ajax begint morgen zelfverzekerd en vol overtuiging aan de Champions League, maar gaat het duel met AEK Athene niet zomaar winnen. Daarvoor waarschuwde Ajax-trainer Erik ten Hag in de persconferentie, een dag voor de terugkeer van de Amsterdammers op het hoogste Europese niveau.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ten Hag waarschuwt: 'AEK is Europees heel geslepen'

"Aan de Champions League doen alleen maar goede ploegen mee. En AEK is Europees heel geslepen", aldus Ten Hag. "Ze weten waar ze het over hebben, ze kennen de wetten van het Europese voetbal. En dat is vooral: het resultaat bovenaan zetten."

'Dominant'

De trainer weet uiteraard ook wat hij daar met zijn ploeg tegenover wil stellen: "We gaan ons eigen spel spelen, dominant op de helft van de tegenstander waarbij we de tegenstander geen lucht willen geven."

Of het een voordeel is dat Ajax zijn eerste Champions League-wedstrijd thuis speelt, kan Ten Hag niet zeggen. "Daar heb je geen invloed op, dus daar heb ik niets mee. Maar de fans hebben hier wel lang op gewacht. Die hunkering zal ongetwijfeld leiden tot een echte Europese cup-sfeer."

Dolberg mogelijk bij selectie

Kasper Dolberg, die maandag zijn rentree zou maken bij Jong Ajax maar wegens knieklachten toch moest afhaken, zit mogelijk bij de selectie voor het duel met de Grieken. Dinsdag traint hij mee en daarna neemt Ten Hag een besluit.

"Dolberg had problemen in de knieholte, ik zou dat geen blessure willen noemen", zei Ten Hag. "Ik vind ook niet dat spelers die er lang zijn uit geweest eerst voor Jong Ajax moeten voetballen. Als ik een rastalent als Dolberg zonder risico kan selecteren, dan doe ik dat."

Goede herinneringen aan AEK

Ajax bewaart goede herinneringen aan AEK Athene in de Champions League. De Amsterdammers troffen de kampioen van Griekenland 24 jaar geleden ook in de poule van de koningsklasse van het Europese clubvoetbal.

Ajax won in het Olympisch Stadion met 2-0, dankzij twee doelpunten van Tarik Oulida. Het uitduel leverde een zege van 2-1 op door doelpunten van Patrick Kluivert en Jari Litmanen. Ajax won dat seizoen de Champions League.

Van fan naar aanvoerder

Voor de 19-jarige aanvoerder Matthijs de Ligt wordt het zijn debuut op het miljoenenbal. Hij maakte de Champions League tot nu toe alleen nog mee als fan.

"Als jonge jongen heb ik hier op de tribune mogen zitten bij de Champions League. De sfeer is natuurlijk fantastisch. Met alle vlaggetjes voor de wedstrijd en de spanning op de tribune. Het is heel mooi om nu op het veld te mogen staan."

Zijn favoriete wedstrijd als fan weet De Ligt ook nog wel: "Dat was de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona, die Ajax met 2-1 won. Dat was een wedstrijd met veel gezichten, met een fantastisch Ajax voor de rust, en toen die rode kaart. Het was het recept voor een mooie Europese avond."

Het Champions League-duel tussen Ajax en AEK Athene is vanaf 18.55 uur live te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl en de NOS-app. Een samenvatting van de wedstrijd is om 22.40 uur te zien in Nieuwsuur.

STER Reclame