Mark van Bommel juicht in het shirt van Barcelona
NOS Voetbal

Van Bommel kijkt terug: 'Messi maakte zijn debuut toen ik daar speelde'

Mark van Bommel won in zijn rijke voetbalcarrière twintig landstitels en bekers. Maar de grootste prijs, de Champions League, veroverde hij twaalf jaar geleden in zijn enige seizoen bij FC Barcelona, vanavond (18.55 uur) de tegenstander van PSV in Camp Nou.

De huidige trainer van de Eindhovenaren denkt nog graag terug aan die tijd en een van zijn toenmalige ploeggenoten speelt nog steeds bij Barça. "Het zijn alleen maar mooie herinneringen. De winst van de Champions League, we werden kampioen, we wonnen twee keer de Spaanse Supercup."

"Maar ook de manier van leven. Daar ga je gelijk in mee. Later eten, lekker weer, lekker voetballen, 's avonds om zeven uur trainen. Het was top", denkt Van Bommel met genoegen terug aan die periode.

Van Bommel haalt herinneringen op aan Barcelona-tijd

In de zomer van 2005 verkaste Van Bommel transfervrij van PSV naar Barcelona, waar Frank Rijkaard destijds trainer was. Bij PSV was Van Bommel de spil van het team, bij Barça kreeg hij op het middenveld te maken met niet bepaald misselijke concurrenten: Andrés Iniesta, Xavi, Deco en Thiago Motta.

Woordje Spaans

Tijdens zijn presentatie maakte Van Bommel meteen indruk door de pers in het Spaans te woord te staan, dankzij een zomerse cursus bij de nonnen in Vught. Maar een vaste waarde bij de Catalanen werd hij niet meteen, hoewel hij bij zijn eerste basisplaats, in september bij Betis, meteen al koppend scoorde.

In november 2005 gooide een zware enkelblessure, opgelopen bij Oranje, ook nog eens roet in het eten. Bij zijn rentree, twee maanden later, lag Xavi met een zware knieblessure in de lappenmand. Daardoor maakte Van Bommel in de tweede seizoenshelft nog veel speelminuten en won hij en passant de Champions League.

Mark van Bommel en Carles Puyol na het winnen van de Champions League met Barcelona in 2006

Toch bleef zijn tijd bij Barcelona beperkt tot slechts één jaar. In de aanloop naar het nieuwe seizoen koos trainer Rijkaard voor een andere werkwijze, zo vertelt Van Bommel.

"In de zomer van 2006 besloot Rijkaard om drie nieuwe spelers te halen. Hij wilde gaan rouleren op het middenveld. Ik heb Rijkaard toen verteld dat ik dat niet zag zitten. Als er een grote club zou komen, zou ik graag een transfer willen maken."

Via Makaay naar München

Van Bommel: "We speelden in de voorbereiding op het Joan Gamper-toernooi tegen Bayern München. Ik vroeg aan Roy Makaay of ze nog een goede speler konden gebruiken. Nog dezelfde avond hing Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge aan de telefoon."

Van Bommel bij Barcelona in 2005/2006

Competitie Wedstrijden Doelpunten Assists
Primera División 24 2 7
Champions League 9 1 0
Copa del Rey 4 1 2
Supercopa 1 0 0
Totaal 38 4 9

Van Bommel verhuisde voor vijf succesvolle seizoenen naar Bayern München. Voelt het vanavond in Camp Nou desondanks een beetje als thuiskomen?

"Het is inmiddels alweer twaalf jaar geleden. Er zijn daar niet zo veel mensen meer met wie ik heb gewerkt. Er zitten nog materiaalmannen, de elftalleider is er nog, een aantal mensen in de medische staf. Dus ik kom nog wel bekenden tegen."

Messi

En er is natuurlijk nog die ene speler die er ook al was in de tijd van Van Bommel. "Ja, eentje nog", lacht de PSV-coach. "Lionel Messi. Die maakte zijn debuut in het jaar dat ik er speelde."

Barcelona had dat seizoen - net als nu - schitterende aanvallers in huis, onder wie Ronaldinho, Samuel Eto'o en het 18-jarige talent Messi. Ook dit trio zorgt voor mooie herinneringen bij Van Bommel.

Karategoal

Zoals in oktober 2005 in een thuiswedstrijd tegen Real Sociedad (5-0), toen Van Bommel scoorde op een manier die een beetje aan Zlatan Ibrahimovic deed denken. "Ik maakte daar een karategoal van net buiten de zestien, op aangeven van Ronaldinho. En ik had nog een assist op Ronaldinho."

En ook Lionel Messi pikte dat seizoen een goal mee dankzij Van Bommel. In een thuisduel met Athletic Bilbao in januari 2006 (2-1) bracht keeper Iñaki Lafuente redding bij een schot van Van Bommel, waarna het wonderkind in de rebound scoorde.

Het was het vierde doelpunt van Messi in dienst van Barcelona. Inmiddels is de Argentijn alweer ruim 550 doelpunten verder. Is Van Bommel bang dat Messi dat aantal vanavond tegen PSV nog verder gaat opschroeven?

"Dat is niet de bedoeling", stelt de trainer. "Messi is de beste van de wereld. Je moet hem zo goed mogelijk proberen te verdedigen. Maar je kan Messi niet uitschakelen. Dat lukt niemand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl