Charlon Kloof
NOS Sport

Basketballers Oranje verliezen in thriller van grootmacht Litouwen

De Nederlandse basketbalploeg heeft in de strijd om een ticket voor het WK een eervolle nederlaag geleden tegen Litouwen. Oranje verloor in Vilnius na verlenging van koploper Litouwen: 95-93.

Na de reguliere speeltijd was de stand 75-75.

Veerkracht

Nederland bood de nummer vier van het laatste WK uitstekend partij en stond bij rust gelijk (39-39). Oranje leidde vervolgens zelfs lange tijd, maar in het slotkwart leek de tank leeg.

Litouwen liep vlot uit naar 73-59, maar vergiste zich in Oranjes veerkracht en Charlon Kloof dwong met een late score een verlenging af. Yannick Franke schoot zijn ploeg daarin kort voor tijd op 84-84, maar in de tweede verlenging deed een driepunter Oranje de das om.

Toon van Helfteren

Vrije worpen

In de laatste tellen mocht Kloof nog aanleggen voor twee vrije worpen. Hij benutte de eerste, gooide de tweede bewust mis (om via de rebound alsnog een tweepunter te kunnen maken; bij een vrije worp zou het 95-94 worden en de bal naar Litouwen gaan), maar tot de gelijkmaker kwam het niet.

In de verlenging werd nog een score van Kloof afgekeurd, omdat de scheidsrechter na het bestuderen van de beelden concludeerde dat de schotklok al op nul stond.

Vierde

Oranje staat vierde in groep J. Het heeft nog steeds zicht op het WK, dat volgend jaar in China gespeeld wordt. Een plek bij de eerste drie is vereist.

Stand groep J

1. Litouwen 8-16
2. Italië 8-14
3. Hongarije 8-12
4. Nederland 8-11
5. Kroatië 7-10
6. Polen 7-10
De nummers 1 tot en met 3 gaan naar het WK van 2019 in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl