Dick Advocaat als speler van FC Utrecht
NOS Voetbal

Advocaat als vrije verdediger bij Utrecht: 'Hij was natuurlijk niet de snelste'

Aan het schier eindeloze cv van de trainer Dick Advocaat is met zijn komst naar FC Utrecht weer eens een klus toegevoegd. Maar ook zijn loopbaan als speler was lang en divers.

Bovendien prijkt ook onderaan die lange lijst van clubs de naam van FC Utrecht. Net als deze week zette de destijds 35-jarige Advocaat eind 1982 namelijk zijn handtekening onder een contract in de Domstad.

1983: Dick Advocaat als speler bij FC Utrecht

Zover was het vermoedelijk nooit gekomen zonder de aanwezigheid van Gerard van der Lem, die al een paar seizoenen in Utrecht speelde en daarvoor net als Advocaat bij Roda JC actief was. "Sindsdien heb ik altijd met Dick contact gehouden", zegt Van der Lem nu.

"Ook toen hij bij het Belgische Berchem speelde. Maar daar was hij niet echt gelukkig en toen heb ik geopperd om hem naar Utrecht te halen. Dat is gelukt. Mooi voor hem, maar ook voor ons, want wij konden wel wat routine gebruiken na het vertrek van Willem van Hanegem, Leo van Veen en Joop Wildbret."

Advocaat als vrije verdediger

Bij FC Utrecht voegde Advocaat in anderhalf seizoen nog een kleine 40 eredivisieduels aan zijn carrière toe. De meeste daarvan niet meer op het middenveld, maar als vrije verdediger. Volgens Van der Lem een rol die Advocaat op latere leeftijd goed paste.

"Hij was natuurlijk niet de snelste en hij moest het ook niet van het koppen hebben, maar in balbezit hadden we op die positie wel wat aan Dick. En ook buiten het veld was ik blij met hem, want hij hield net als ik nogal van kaarten."

Dick Advocaat tekent bij FC Utrecht, rechts trainer Han Berger.

In de zomer van 1983 werd trainer Han Berger opgevolgd door Barry Hughes. De Welshman herinnert zich nog dat hij steeds minder vaak een beroep deed op Advocaat.

"Dick was toen eigenlijk al een beetje over. Hij speelde nog steeds met pit, maar hij was niet meer de voetballer die ik eerder bij Sparta had. Toch was het fijn om hem erbij te hebben, want hij was een leider en honderd procent prof."

Dat laatste kwam goed uit, want daaraan schortte het volgens Hughes soms nog wel eens in Utrecht. "De sfeer was wat losjes en er was weinig discipline. Maar in het weekend gingen ze voor elkaar door het vuur."

FC Utrecht in 1983 met Dick Advocaat (linksonder) en Barry Hughes (midden vooraan)

Hughes denkt dat er wat dat betreft in de loop der jaren weinig veranderd is bij FC Utrecht. "Die Utrechtse mentaliteit zit er volgens mij nog steeds in: als het echt moet dan staan ze er. Dat zal voor Dick niet makkelijk zijn, want hij zit toch anders in elkaar. Hij eist iedere training het uiterste."

Dat de clubleiding toch voor de 70-jarige Hagenees gekozen heeft, is volgens Van der Lem eigenlijk wel logisch. "Het is moeilijk om ergens tijdens het seizoen in te stappen. Dan kan je het beste een gelouterde trainer nemen. Die kent het klappen van de zweep en zal niet al te veel foute beslissingen nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl