NOS Sport

Volleyballers stunten opnieuw op WK met zege op Frankrijk

Nederlandse volleyballers stunten ook tegen Frankrijk op WK

De Nederlandse volleyballers hebben hun sensationele WK-zege op Brazilië een prima vervolg gegeven. Oranje boog in de groepswedstrijd tegen Frankrijk een 0-2 achterstand om in een 3-2 zege: 23-25,19-25, 25-21, 25-23,15-13.

Nederland is bovendien zeker van deelname aan de tweede ronde.

Frankrijk is de mondiale nummer negen. De ploeg werd vierde op het WK van 2014 en veroverde een jaar later de Europese titel. Op de Spelen van 2016 en het EK van 2017, waarin het met moeite won van Nederland, kon het echter geen potten breken.

Belangrijke derde set

In set drie waren maakten de Fransen de fouten. Ze kwamen nog wel van 11-18 op 21-22, maar dankzij enkele fantastische blocks van Michael Parkinson werd de set gewonnen door Nederland, dat daarmee zeker was van een plaats bij de beste vier.

In de bloedstollende vijfde set leek Nederland het eerste matchpoint te verzilveren, maar op videobeelden was te zien dat de uitgeslagen bal nog net door het Nederlandse blok werd aangeraakt.

Op het tweede punt waren de rollen omgekeerd. En nu werd de challenge van Nederland toegekend, waardoor het feestje dan toch gevierd kon worden. Maandag is Egypte de tegenstander in de laatste groepswedstrijd. Dan staat zelfs de eerste of de tweede plek in de poule op het spel.

Trotse bondscoach

"Dit is een unieke prestatie, want Frankrijk is gewoon een van de toplanden in de wereld", reageerde de trotse bondscoach Gido Vermeulen kort na de wedstrijd bij Langs de Lijn. "Alle spelers die erin kwamen, brachten nieuwe energie. We hebben vandaag echt met zijn veertienen gespeeld."

De uitdaging is nu om alle spelers morgen weer fit aan de strijd tegen Egypte te laten beginnen. Overwerk voor de medische staf, kortom. "Dat wordt onze vierde wedstrijd op rij. Er wordt niets gevierd", is Vermeulen stellig. "Terug naar het hotel. Eten, slapen, behandelen. Want morgen om 17.00 uur moeten we weer aan de bak."

'Niets te verliezen'

Ook uitblinker Nimir Abdelaziz genoot, maar wilde ook met beide voeten op de grond blijven. "We staan hier gewoon met een overwinning op Brazilië en op Frankrijk", jubelde hij voor de camera van Ziggo. "Dat is ongelooflijk. Maar ons doel is en blijft de poule doorkomen, wij hebben niets te verliezen. Wij kunnen vrijuit spelen."

Volgens Michael Parkinson zit Nederland op een golf: "Als iemand ons dat van tevoren had gezegd, dan hadden we gezegd: leuke grap."

Stand groep B

# Land Gespeeld/Punten
1. Canada 3-9
2. Nederland 4-8
3. Frankrijk 4-8
4. Brazilië 3-5
5. Egypte 4-3
6. China 4-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl