NOS Nieuws

Wat maakt Jeffrey Herlings zo'n goede motocrosser? 'Alles'

Tienduizenden mensen zagen de Brabantse motocrosser Jeffrey Herlings vandaag in Assen wereldkampioen worden in de MXGP. Het is de meest prestigieuze prijs die er in het motocrossen valt te behalen.

Dat nu juist een Nederlander in eigen land wereldkampioen werd, zorgde voor extra trotse fans. Veel van hen volgen Herlings, bijgenaamd The Bullet, al jaren. Bij Herlings moeder overheerste de blijdschap en opluchting na de wedstrijd. "Het is goed afgelopen, goed gelukt en we zijn tevreden. Ben blij dat het erop zit."

Onder de aanwezige fans waren ook veel kinderen. "Hij is gewoon geweldig en supersnel", zegt Rieneke tegen het NOS Jeugdjournaal. Herlings zei voorafgaand aan de wedstrijd te beseffen dat hij veel betekent voor zijn jeugdige fans. "Ik voel wel dat ik het rolmodel ben voor de jeugd in deze sport".

Bekijk ook: motocrossfans "dit is veel zwaarder dan Formule 1 racen."

Fans blij met de wereldtitel van Jeffrey Herlings

Al voor de wedstrijd was het vrijwel zeker dat Herlings vandaag de benodigde punten zou halen om wereldkampioen te worden. De 24-jarige crosser verwachtte daarom al een gekkenhuis bij de wedstrijd. "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlander in Nederland zelf de titel in de koningsklasse kan halen", blikte hij afgelopen vrijdag vooruit.

Nu is hij dus daadwerkelijk wereldkampioen op het koningsnummer, na drie keer wereldkampioen te zijn geworden in de MX2 waar met lichtere motoren wordt gereden.

  • ANP
    Een blije Jeffrey Herlings na zijn zege
  • ANP
    Herlings in actie
  • ANP
    Jeffrey Herlings wordt gehuldigd in Assen

Wat maakt Jeffrey Herlings zo'n goede motocrosser? Die vraag beantwoordde Bennie Jolink, zanger van de Achterhoekse band Normaal - en motocross fan van het eerste uur - gisteravond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

"Alles", antwoordde Jolink resoluut op de vraag. "Z'n vader was ook al een geduchte motocrosser, maar Jeffrey stijgt boven alles uit. Hij is de beste motocrosser ter wereld."

Zanger Jolink crosste zelf vroeger ook. Hij weet wat een goede coureur maakt - en welk gevoel een mooie sprong kan opleveren. "Je moet een soort gevoel hebben, een gevoel voor techniek en goede motoriek. Ook moet je een enorm goede conditie hebben. Je hebt verder zowel kracht als uithoudingsvermogen nodig."

"Maar die kick als je met twee wielen los van de grond komt, bij zo'n een springbult, en je zweeft dan een tijdje door de lucht - man dat is geil jonge. Echt waanzinnig."

Twee wielen is moeilijker dan vier

In de aanloop naar de wereldtitel voor Herlings is het motocrossen steeds meer onder de aandacht gekomen van mensen. Toch is voor veel mensen het autoracen, in het bijzonder de Formule 1 met Max Verstappen, nog bekender en favoriet.

"Ik begrijp dat niet", zegt Jolink. "En vind het een absolute schande, want op twee wielen rijden is precies twee keer zo moeilijk als op vier wielen rijden."

Beluister het hele interview met Bennie Jolink in Met het oog op morgen:

Herlings zelf is vooral blij dat hij bij kan dragen aan meer aandacht voor de motorsport. "Ik ben er hard voor aan het vechten dat de sport groter wordt en meer naamsbekendheid krijgt".

Frietje

Na Herlings' overwinning was er in Assen een groot feest. Veel fans zullen het einde van de dag op dezelfde manier als Herlings hebben gevierd. De Brabander zei eerder bijzonder veel uit te kijken naar zijn avondeten na afloop van de wedstrijd. "Ik volg een heel streng dieet, dus ik kan niet wachten om eens een lekker frietje in m'n mond te duwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl