Viviani wint laatste etappe, Yates eindwinnaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De 21ste en laatste etappe van de Vuelta is gewonnen door Elia Viviani. De Italiaan was de beste sprinter in de straten van Madrid en pakte alweer zijn derde ritzege. Simon Yates kwam niet meer in de problemen en schreef voor het eerst een grote ronde op zijn naam.

De laatste etappe was er in eerste instantie, zoals de traditie voorschrijft, één van felicitaties, ererondes en een heel laag tempo. Maar nadat de renners de Spaanse hoofdstad hadden bereikt, ging het tempo omhoog en kwamen er demarrages. Onder anderen Jetse Bol liet zich zien in een kopgroep.

Maar na elf rondes van zes kilometer moest een massasprint de laatste dagwinnaar van de 73ste Vuelta aanwijzen. Voor Nederland was de hoop gevestigd op Danny van Poppel, maar hij viel in de laatste meters stil en moest zijn meerdere erkennen in Viviani, Peter Sagan en Giacomo Nizzolo.

Simon Yates AFP

En zo bleef Nederland, ondanks het sterke optreden van Steven Kruijswijk (vierde), Wilco Kelderman (tiende) en Bauke Mollema (twee keer tweede in een etappe en tweede in het bergklassement), verstoken van ritzeges.

De hoofdprijs ging al voor de derde keer dit jaar naar een Brit. Na Chris Froome en Geraint Thomas was het nu de beurt aan Simon Yates, de renner van Mitchelton-Scott die ook al kleur gaf aan de Giro, alvorens hij in de slotweek terugzakte in het klassement.

Yates bijna argeloos naar rode trui

Yates liet zich in de vierde etappe, de eerste bergrit, voor het eerst van voren zien. Hij pakte zomaar een halve minuut door in de laatste kilometer weg te springen. Het gebeurde bijna argeloos, alsof niemand van de concurrentie echt doorhad dat het Simon Yates was die demarreerde.

Alleen op La Covatilla moest de Brit weer wat seconden prijsgeven, maar dat was ten opzichte van Kelderman en Nairo Quintana - niet zijn latere concurrenten om de eindzege. Yates pakte gek genoeg daar, op La Covatilla wel voor het eerst de rode trui.

Klassement na etappe 20 NOS

Hij stond het kleinood in de twaalfde etappe even af aan één van de vluchters van de dag, Jesús Herrada, maar twee dagen later pakte hij de leiderstrui terug om hem niet meer af te staan. Ook in de tijdrit hield hij knap stand; van de klassementsrenners deed alleen Steven Kruijswijk het beter.

Dit keer geen inzinking in slotweek

Waar sommigen nog voorspelden dat Yates een inzinking zou gaan krijgen in de zware slotweek, net als in de Giro dit jaar, bleek daarvan dit keer geen sprake. De 26-jarige klimmer uit Bury verdeelde zijn energie goed over de drie weken. Niemand, ook routinier Alejandro Valverde niet, kon hem nog echt bedreigen.

STER reclame