Kevin Mayer poseert naast zijn wereldrecord
NOS Sport

Mayer verbetert Eatons wereldrecord op de tienkamp

Bij de meerkampwedstrijd Decastar in het Franse Talence heeft Kevin Mayer een unieke prestatie geleverd. De Fransman zette met een puntentotaal van 9.126 een nieuw wereldrecord neer en daarmee verdringt hij Ashton Eaton, de beste meerkamper aller tijden, uit de boeken.

De Amerikaan, meervoudig olympisch en wereldkampioen, had het oude wereldrecord van 9.045 punten in handen sinds het WK van 2015. De enige andere meerkamper die ook de grens van 9.000 punten passeerde, was Roman Sebrle. De Tsjech kwam in 2001 tot 9.026.

Van teleurstelling tot triomf

Voor wie Mayer niet kent, de Fransman is op 26-jarige leeftijd al een grote naam in de meerkamp. Hij had vorige maand de Europese titel aan zijn wereldtitel en olympisch zilver kunnen toevoegen, maar drie ongeldige sprongen bij het verspringen gooiden roet in het eten.

Die teleurstelling spoelde Mayer weg in Talence. Hij wist op maar liefst vijf van de tien onderdelen zijn persoonlijke record te verbeteren. Op de eerste dag deed hij dat op de 100 meter en bij het verspringen en op de tweede dag bij het discuswerpen, polsstokhoogspringen en speerwerpen.

Dag van de records

Eerder op de dag werd er in Berlijn ook een wereldrecord op de marathon neergezet. Eliud Kipchoge noteerde 2.01.39.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl