Eliud Kipchoge op het erepodium in Berlijn Getty

Het lag in de lijn der verwachting, maar toch is atletiekcommentator Léon Haan onder de indruk van het nieuwe wereldrecord dat Eliud Kipchoge zondagochtend liep in de marathon van Berlijn. "Dit is ongekend, hij verpúlvert gewoon het oude record."

De 33-jarige Keniaan liep in de Duitse hoofdstad maar liefst één minuut en achttien seconden sneller dan het oude record, dat op 2.02.57 stond. "Dit is de beste marathonloper van de laatste jaren", aldus Haan. "Een geweldige erelijst. En die tijd: wat een gigantisch verschil!"

'De prestatie van Kipchoge is te vergelijken met Usain Bolt'

Kipchoge had in Berlijn tot 25 kilometer hulp van tempomakers, de laatste 17 kilometer liep hij solo. "Ongekend. Kipchoge is een zeer geconcentreerde loper. Hij is overtuigd van zijn eigen kunnen. Daarnaast waren de omstandigheden vandaag uitstekend."

Regen in 2017

Vorig jaar deed Kipchoge ook een poging in Berlijn, maar lukte het net niet. "Toen regende het en zat hij er 35 seconden boven", legt Haan uit. "Het water spat dan op richting hamstrings en kuiten. Alles moet meezitten als je een nieuw record wilt lopen."

Dat lukte dus vandaag. "Je kunt het vergelijken met Usain Bolt en zijn tijden op de 100 en 200 meter", aldus Haan. "Dit zijn tijden die niet meer te verbeteren zijn. Geloof me, deze tijd van Kipchoge blijft nog jaren staan. Hij zou het alleen zelf nog kunnen verbeteren."

STER reclame