De ballonvaarders die werden tegengehouden Eigen foto (Lynne)

Boer wil ballonvaarders niet laten gaan na landing

time icon Aangepast

Een ballonvaart in Brabant eindigde voor negentien mensen in een vervelende situatie. Ze landden vanmorgen op het veld van een boer in Bokhoven en die wilde de ballonvaarders niet laten vertrekken.

"Mijn tante is deze week 50 jaar geworden en ze kreeg deze ballonvaart van ons cadeau", vertelt Lynne. "We vertrokken vanuit Tilburg en tot de landing verliep de tocht perfect. We hebben een hele mooie, rustige ochtend gehad. Het was geweldig."

Maar toen ze weer voet op de grond zetten, ging het mis, meldt Omroep Brabant. "We landden midden op een weiland. Daar staat alleen gemaaid gras. Maar op dat moment stonden de boeren al te wachten op de grondcrew. Ze maakten ons gelijk voor vies en vuil uit. Ook de crewleden. Moeilijk doen, dreigementen... niet te zuinig."

Politie

De ballonvaarders mochten van hen niet van het veld af. De piloot belde daarop 112. "Want dit valt onder het gijzelen van mensen." Na een tijdje mocht het busje van de ballonvaartorganisatie het terrein oprijden en werd de ballon opgeladen. Om 10.00 uur konden de mensen vertrekken. Volgens de politie is 'gijzeling' wel een groot woord. "Er was wel sprake van een ruzie. Er zijn wat woorden gevallen."

De actie van de boer was niet volgens de geldende gedragscode. Daarin staat dat een ballon overal mag landen, omdat hij door de luchtvaartwet niet verplicht is om te landen op een vliegveld. De Gedragscode Ballonvaart is in 2005 opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland. In het convenant is te lezen dat er in de luchtvaartwet staat dat een ballon overal buiten de bebouwde kom mag landen, behalve op de openbare weg.

Het is gebruikelijk in Nederland dat ballonvaarders na de landing een geschenk aanbieden aan de boer voor een gastvrije ontvangst. Daar had de boer in Bokhoven dus blijkbaar geen behoefte aan. Hij had wel een bergingsvergoeding kunnen vragen aan de ballonvaarders.

Ondanks alle ophef heeft Lynne geen spijt van de ballonvaart. "Ik zou nog wel een keer willen, hoor. Maar dan met een andere afloop."

Hoe haar tante - aan wie ze de ballonvaart cadeau gaf - eraan toe is? Lachend: "Die heeft nu een verjaardag die ze nooit zal vergeten!"

Dit is een artikel van

STER Reclame