De brandweer inspecteert de grotendeels uitgebrande kerk NOS/Martijn Bink

De brandweer is nog altijd bezig met het nablussen van de enorme brand die gisteravond ontstond in de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen. Het vuur heeft het schip van de kerk verwoest.

Bewoners van twee naastgelegen woningen hebben de nacht niet thuis mogen doorbrengen. "Dat heeft te maken met de muren aan de achterkant van de kerk", zegt een woordvoerster van de brandweer. "Vanmorgen gaan we kijken hoe stabiel die muren zijn. Pas als we daar zekerheid over hebben, kunnen de bewoners terug."

Bekijk hieronder beelden van de brand:

Grote brand in Sint-Urbanuskerk Amstelveen

De 65 meter hoge toren van de kerk bleef bij de brand gespaard. "Die is veilig en stabiel", aldus de woordvoerster. "Daarom konden de mensen die vanwege de toren waren geëvacueerd, in de loop van de nacht weer terug naar huis."

De brand is vermoedelijk ontstaan in de meterkast van de kerk. "Dat is de plek die door de melder van de brand is genoemd. Maar met zulk verwoestend vuur is het de vraag hoeveel je nog over de mogelijke oorzaak kunt onderzoeken."

Buurtbewoners reageren een dag na de brand geëmotioneerd:

'Tranen springen in mijn ogen'

De brand in de Urbanuskerk brak gisteren aan het begin van de avond uit en de vlammen sloegen al snel uit het dak van de bijna 150 jaar oude kerk. Volgens de woordvoerder van de brandweer is de schade enorm.

De kerk was pas recent en met behulp van parochianen gerestaureerd. Vandaag zou het gerestaureerde orgel feestelijk in gebruik worden genomen.

STER reclame