Volleyballers boeken op WK sensationele zege op Brazilië

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK in Italië en Bulgarije voor een enorme stunt gezorgd door Brazilië, de regerend olympisch kampioen, op een 3-1 nederlaag te trakteren: 21-25, 25-20, 25-20, 25-21.

Brazilië stond in de laatste vier WK- finales (drie keer winst) en de laatste vier olympische finales (twee zeges). Op WK's was Nederland (FIVB-25) vijf keer opponent van de huidige nummer één van de wereld: Oranje won één keer, in 1966.

In het Bulgaarse Roese werd Oranje kansloos geacht, maar waar Brazilië het duel wellicht wat nonchalant inging, steeg Nederland boven zichzelf uit en dat leverde een prachtig gevecht op.

Wouter ter Maat in actie tegen het Braziliaanse blok van Kadu en Isac Santos

Brazilië nam in de eerste set meteen een voorsprong van 5-1. In het vervolg van die eerste set wist Oranje het verschil steeds tot twee à vier punten te beperken, maar het gaatje dichten lukte net niet.

In de tweede set nam Oranje brutaal een 4-2 voorsprong. Het wachten was op het moment dat Brazilië orde op zaken zou stellen, maar dat moment kwam er niet. Oranje won de set en hoewel Brazilië iets beter ging spelen, ging ook de derde set verdiend naar Nederland.

In de bloedstollende vierde set knokte Brazilië zich twee keer naast Oranje: van 8-11 naar 11-11 en van 13-18 naar 21-21. Maar Nederland bleef vechten voor elk punt. Wouter ter Maat serveerde de partij uit.

"We geloven het eigenlijk nog niet, dit is nog nooit gebeurd", sprak een dolgelukkige bondscoach Gido Vermeulen vlak na de wedstrijd. "We hebben een fantastische wedstrijd gespeeld waarin alles klopte wat we voorbereid hebben. En waar de jongens echt boven zichzelf zijn uitgestegen."

Nederland doet voor het eerst sinds 2002 weer mee aan een WK, komt Oranje er nu ook echt weer aan? "We hebben er hard voor gewerkt en hebben Brazilië verrast", aldus Vermeulen. "De tegenstanders zullen nu wel rekening met ons houden. Maar we doen mee. Dat is fantastisch en geeft een boost voor iedereen."

Tweede ronde

Na de nederlaag tegen Canada en de zeges op China en Brazilië staat Oranje nu op zes punten. De eerste vier van de groep gaan naar de tweede ronde. Zondag speelt Nederland tegen Frankrijk, de Europees kampioen van 2015.