Oproerpolitie bij het protest bij het vliegveld in aanbouw
NOS Nieuws

Honderden arbeiders opgepakt bij protest bij nieuw vliegveld Istanbul

Een Turkse vakbond zegt dat bij een demonstratie op een vliegveld in aanbouw in Istanbul honderden bouwvakkers zijn opgepakt. Duizenden arbeiders demonstreerden voor betere werkomstandigheden. Ze zeggen dat ze slecht te eten krijgen, het werk niet veilig is en ze hun salaris niet op tijd ontvangen.

De bouwvakkers werken aan een nieuwe luchthaven bij Istanbul, die eind oktober in gebruik genomen moet worden. De aanleiding voor het protest van vandaag was een ongeluk met een bus, waarbij gisteren zeventien arbeiders gewond raakten.

De Turkse oproerpolitie gebruikte traangas om de demonstranten uiteen te drijven. De vakbond die de demonstratie organiseerde, plaatste dit filmpje van het protest op Twitter:

De vakbond meldt dat de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats "steeds onmenselijker" worden. Sinds de werkzaamheden in 2015 begonnen, zijn bij het vliegveld in aanbouw zeker 27 arbeiders om het leven gekomen door ongelukken of gezondheidsproblemen.

Een lid van de Turkse oppositie die de bouwplaats na het protest bezocht, zegt tegen persbureau Reuters dat de containers waarin de arbeiders wonen eruit zien als een gevangenenkamp.

Oppompen economie

Het vliegveld waaraan de ontevreden arbeiders werken is het derde in Istanbul en moet de grootse luchthaven ter wereld worden. Het is een van de vele infrastructuurprojecten die de afgelopen jaren in Turkije zijn opgestart om de economie aan te zwengelen.

In het land is veel geïnvesteerd in gebouwen, bruggen, havens en spoorwegen. President Erdogan kondigde vrijdag aan dat een deel van deze projecten wordt bevroren om de enorme inflatie tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl