Een bordje in een winkelcentrum in Hongkong waarschuwt bezoekers voor de orkaan EPA

Hongkong zet zich schrap voor noodweer nu de orkaan Mangkhut nadert. De orkaan heeft een ravage aangericht op de Filipijnen en trekt nu richting het Chinese vasteland. Hongkong ligt niet direct op het pad van Mangkhut, maar is op het ergste voorbereid.

"Deze orkaan is terecht omschreven als een monster", vertelt metereoloog Leung, die in de stad woont. "De autoriteiten nemen het naderende noodweer zeer serieus."

De verwachting is dat de orkaan morgenochtend rond 11.00 uur Nederlandse tijd op enkele honderden kilometer langs Hongkong trekt en dan de meeste schade zal aanrichten. Volgens The South China Morning Post kan Mangkhut de hevigste storm ooit zijn die de stad treft.

Correspondent Marieke de Vries vanuit Hongkong: er worden overal zandzakken weggelegd:

'We moeten voorzichtig zijn en goed voorbereid'

In Hongkong zijn noodplannen van kracht. Uit voorzorg zijn al ruim 500 vluchten geschrapt. In verband met verwachte overstromingen zijn mensen die bij het water wonen geëvacueerd. In lager gelegen dorpen in de Parelrivierdelta staan huizen op palen in het water, die gebieden zijn kwetsbaar.

Toen de orkaan Hato vorig jaar overtrok waren er hevige overstromingen. Daarom maken de inwoners zich zorgen, vertelt Wong Bango, hoofd van een van de dorpen in de delta. "Er worden windsnelheden verwacht van rond de 200 kilometer per uur. In de VS waren ze een stuk minder krachtig en daar kwamen vijf mensen om het leven."

In de stad zelf hebben inwoners eten en drinken ingeslagen. Uit voorzorg zijn versterkingen aangebracht op ramen van appartementen in flatgebouwen. Eigenaren van de hoogste wolkenkrabbers in Hongkong rekenen niet op al te grote problemen.

Leung is hoopvol dat de schade morgen meevalt. "Maar we moeten wel op onze hoede zijn", zegt hij. "Het is een heel heel krachtige orkaan." In de Filipijnen zijn na de superstorm tot dusver twaalf doden geteld. In het noorden van dat land zijn huizen verwoest en bomen omgewaaid.

Veel stormen tegelijkertijd

Mangkhut is niet de enige storm die de afgelopen dagen is ontstaan. De tropische storm Florence trok over de Amerikaanse oostkust en boven de Atlantische Oceaan ontstonden nog twee andere, minder krachtige, orkanen. Het is zeer zeldzaam dat er zoveel "verstoringen" tegelijkertijd zijn, zegt meteoroloog Leung.

Al is er volgens hem niet een direct verband met klimaatverandering. Wel zullen de orkanen in de toekomst groter en krachtiger zijn, zegt hij. In combinatie met het stijgende zeeniveau, zal dat tot meer overstromingen leiden. Ook Hongkong gaat daar over tientallen jaren last van krijgen, verwacht Leung.

"We zullen ons daar in de toekomst op moeten aanpassen", zegt hij. Maar op dit moment bereiden de inwoners van Hongkong zich eerst voor op een onstuimige nacht en dag.

STER reclame