In de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen heeft een grote uitslaande brand gewoed. Het vuur was rond 23.30 uur onder controle. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de meterkast.

Huizen rond de kerk waren ontruimd in verband met de brand. De geëvacueerde omwonenden zijn opgevangen in de buurt. Volgens de brandweer kunnen de bewoners van twee woningen zaterdagavond nog niet terug naar huis.

Bekijk hieronder beelden van de brand:

Grote brand in Sint-Urbanuskerk Amstelveen

Een NOS-redacteur ter plaatse zegt dat een groot deel van de kerk verloren is gegaan. De toren heeft niet in brand gestaan. De kerk was net gerestaureerd en pas een paar maanden weer open.

De katholieke kerk staat in de wijk Bovenkerk aan de rand van het Amsterdamse Bos. De brandweer had moeite waterpunten te vinden om de brand te blussen, waardoor het volgens getuigen lang duurde voor het blussen kon beginnen. In de hele stad waren grote rookpluimen te zien.

Een ooggetuige vertelt dat de brand hem erg raakt:

'Veel mensen moesten huilen, het is echt heel erg'

De Sint-Urbanuskerk werd ontworpen door de architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontwierp. In 1875 werd met de bouw begonnen en in 1888 werd de kerk ingewijd. Het is een driebeukige neogotische kerk met een ruim 65 meter hoge zeskantige toren.

Inter Visual Studio

STER reclame