Protest bij Het Loo
NOS NieuwsAangepast

Protest bij Het Loo tegen sluiting bossen voor jachtseizoen

Bij paleis Het Loo hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd. Ze zijn tegen het jaarlijkse afsluiten in de herfst van de bossen bij het paleis tijdens het traditionele jachtseizoen. Een groot deel van het Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn werd vandaag voor ruim drie maanden afgesloten. Tot 25 december mag alleen de koninklijke familie de bossen in.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de jaarlijkse afsluiting, maar minister Schouten heeft die wens naast zich neergelegd en zegt dat koning Willem-Alexander daar als beheerder over gaat.

Drijfjacht

De Faunabescherming en de Partij voor de Dieren voerden vanmiddag actie voor het openhouden van de bossen. Ze riepen de koning op daarbij aanwezig te zijn, maar die liet zich niet zien.

Kijk hier naar de 'opening' van het Kroondomein door de demonstranten:

'Kritiek op de jacht is van alle tijden'

Vanmorgen plaatste de Faunabescherming een paginagrote brief in Trouw, waarin de koning wordt gevraagd het natuurgebied het hele jaar door geopend te houden voor het publiek. De organisatie vindt de sluiting onnodig omdat het Koninklijk Huis de drijfjacht op wilde zwijnen al jaren geleden zei te hebben afgezworen. Die drijfjacht is bovendien verboden. "Het bevreemdt veel burgers dat het Kroondomein desalniettemin elk jaar honderd dagen gesloten wordt voor het publiek", schrijft de Faunabescherming.

Koning Willem-Alexander heeft gejaagd in de bossen bij Het Loo. De Rijksvoorlichtingsdienst wil er niets over zeggen, maar volgens NOS-verslaggever Kysia Hekster is het een publiek geheim dat hij nog steeds jaagt.

Protest bij Het Loo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl