Helene Fischer eerder dit jaar met de Puerto Ricaanse zanger Luis Fonsi
NOS Nieuws

Beyoncé + Jennifer Lopez + Hans Klok = schlagerkoningin Helene Fischer

Ze wordt de koningin van schlagerpop genoemd: de Duitse Helene Fischer. Vanavond treedt ze op in het Gelredome in Arnhem en die show is stijf uitverkocht. Op 6 april dit jaar was de kaartverkoop en in een kwartier waren alle 27.000 kaartjes vergeven.

"De shows van Helene Fischer zijn gewoon fantastisch", zegt NPO Radio 2-dj Rutger Radstaake. Hij is één van de gelukkigen die er vanavond bij is. "Het is een en al vuurwerk, bij ieder nummer draagt ze een ander pakje. En van die Hans Klok-achtige taferelen: wind van ventilatoren en dat haar dat dan zo lekker wappert."

Haar nummers zijn heel modern, met een keiharde beat eronder.

Rutger Radstaake

Een heleboel show, maar ook de muziek is anders dan anders, zegt Radstaake. "Wat zij heel goed doet: ze zingt schlagers, dus het gaat over de liefde, over hoe mooi het land is, hoe hoog de bergen zijn. Ze doet dat op een heel moderne manier. Er zit vaak een keiharde beat onder."

Atemlos durch die Nacht

De zangeres is 34 jaar en maakte in 2005 haar debuut. Inmiddels heeft ze al meer dan 15 miljoen albums verkocht. Het album Farbenspiel uit 2013 heeft de meeste downloads uit de Duitse pophistorie. Haar bekendste hit Atemlos durch die Nacht stond maar liefst 116 weken in de hitlijsten.

Volgens Radstaake is Fischer in ons land vooral bekend geworden door de grote Duitse tv-shows, die ook goed worden bekeken in Nederland. Het trekt een specifiek publiek met interesse voor het Nederlandse levenslied, "want daar is haar muziek mee te vergelijken", zegt Radstaake.

Duitse muziek heeft een fout imago.

Rutger Radstaake, dj bij NPO Radio 2

Het succes van Fischer kreeg in Duitsland een boost door haar eerste grote tv-optreden waarin ze haar huidige man Florian Silbereisen tegenkwam, presentator van de megashow HochzeitFest der Volksmuziek. "Doordat zij een relatie hebben is ze een enorme superster geworden en zit ze in elke tv-show", zegt de dj. Ook heeft ze ieder jaar rond kerst haar eigen show waar zes miljoen mensen naar kijken.

Radstaake denkt dat het onvermijdelijk was dat Fischer een stadion in Nederland vol kreeg. Al duurde het nog wel zo'n vier jaar voordat ze met Atemlos durch die Nacht Nederland bereikte. "Dat zie je wel vaker, bijvoorbeeld met Verdammt Ich Lieb' Dich van Matthias Reim uit de jaren 90, dat duurde ook dik een jaar voordat deze megahit in Nederland werd opgepikt. Het blijft denk ik lastig: Duitse muziek heeft een fout imago."

Helene Fischer tijdens een optreden in Zwitserland eerder dit jaar

"De Duitse Jennifer Lopez", noemde theatermaker en showbizzdeskundige Maurice Wijnen de zangeres gisteravond in de KRO-NCRV-talkshow M. "En als het gaat om de show-value van haar concerten komt ze heel erg in de buurt van een Beyoncé. Hoewel de muziek natuurlijk van een heel ander spectrum is, is zij qua professionaliteit, zangtechniek en danstalent van hetzelfde niveau."

Volgens Wijnen heeft Fischer ervoor gezorgd dat de schlager uit het "ietwat stoffige hoekje" kwam. "Een schlager is eigenlijk een Duitstalige hit die met name gemakkelijk in het gehoor ligt. Zij voegt er beats aan toe die normale schlagers niet hebben en daardoor krijgt het een veel meer poppie-feel. Dan vinden jonge mensen het ook leuk, zonder dat ze die traditionele schlager-fans afstoot."

Ik denk dat veel vrouwen Fischer wel haten, omdat mannen wild van haar worden.

Maurice Wijnen

Met de combinatie van show en traditionele muziek in een modern jasje weet Fischer dan ook een enorm breed publiek aan te spreken. Wijnen: "In het publiek zitten echt mensen van 8 tot 88."

Hoewel Wijnen wel denkt dat Fischer beter in de smaak valt bij mannen dan bij vrouwen. "Ik denk dat sommige vrouwen haar wel haten omdat mannen heel wild worden van haar. Dat de vrouw dan denkt: daar kan ik nooit mee concurreren, ik heb dat lijf niet, die stem niet, die looks niet en ik kan me niet in allerlei bochten wringen. Dat kan zij allemaal wel."

Dat in bochten wringen zal vanavond moeten blijken. Wijnen verwacht veel acrobatiek in de show. "Het bedrijf dat de show heeft ontwikkeld hoort bij cirque du soleil. Ze doet alle kunstjes zelf en ze zingt ook nog door. Bij veel artiesten speelt er dan een clicktrackje mee, bij haar niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl