Daley Blind
NOS Voetbal

Blind heeft geen boodschap aan kritiek: 'Ze zijn vrij om mening te geven'

Als 56-voudig international keerde Daley Blind deze week terug van de interlandperiode. Acht jaar geleden, toen zijn eerste interland nog ver weg was, speelde de Ajacied een halfjaar op huurbasis voor FC Groningen. Daar in Groningen legde hij de basis voor een mooie loopbaan. Zaterdagavond komt hij de ploeg weer tegen, als Ajax Groningen op bezoek krijgt.

"Dat half jaar was op dat moment heel belangrijk", zegt Blind. "Ik maakte deel uit van de selectie van Ajax, maar speelde vrijwel nooit. Daarom was het voor mij een heel goede stap om bij een eredivisieclub ervaring op te doen. Bij een goed team."

Daley Blind: 'Groningen was heel belangrijk voor me'

Blind kan het iedereen aanraden, zo'n stap omlaag om daarna weer een stap omhoog te kunnen doen. Ook Mateo Cassierra, die nu door Ajax wordt verhuurd aan FC Groningen. "Altijd goed, een andere omgeving, buiten je comfort zone."

In Groningen leerde Blind het verschil kennen tussen spelen bij een topclub en spelen op een lager niveau. Zo herinnert hij zich een koude dag in het hoge Noorden. "Ik vroeg een extra sweater. 'Is goed', werd mij verteld, 'maar dan heb je morgen geen sweater'. Laat maar dan, zei ik, Ik bikkel er wel doorheen."

Daley Blind in duel met Luis Suárez tijdens Ajax-FC Groningen in 2010

Blind speelde uiteindelijk zeventien eredivisiewedstrijden voor de Groningers, waaronder de uitwedstrijd tegen Ajax (3-0 verlies). "Ik kreeg een kans als rechtsback", zegt Blind. "Als Ron Jans vooraf had gevraagd om als rechtsback te komen, had ik het waarschijnlijk niet gedaan... Maar het heeft heel goed uitgepakt voor mij. Ik ben sterker geworden en kwam met meer ervaring terug."

Na zijn terugkeer in Amsterdam ontwikkelde Blind zich tot aanvoerder, publiekslieveling en international en verdiende hij na een sterk WK een transfer naar Manchester United. Deze zomer keerde hij opnieuw terug bij Ajax en merkte hij dat hij ook als ervaren rot van 28 jaar niet ontkomt aan kritiek.

'Geen boodschap aan mensen die maar wat roepen'

Naar aanleiding van de twee interlands tegen Peru (2-1 winst) en Frankrijk (2-1 verlies) liet Willem van Hanegem weten dat Blind, die als linksback speelde, eigenlijk helemaal niet kan verdedigen.

"Heel veel mensen zonder verantwoordelijkheid kunnen van alles roepen in de media", zegt Blind daarover. "Ze zijn vrij om hun mening te geven, maar ik heb daar geen boodschap aan."

Daley Blind: 'Heb geen boodschap aan mensen die maar wat roepen'

Blind kreeg bijval van Ajax-trainer Erik ten Hag. "Wij vinden dat hij op centrale posities beter tot zijn recht komt, maar Daley kan ook als linksback goed uit de voeten", zei Ten Hag. "Dat heeft hij tegen Dinamo Kiev laten zien."

"Ik ben het dus niet eens met sommige zogenaamde kenners dat hij niet kan verdedigen", vervolgde Ten Hag. "Dan kom je denk ik niet bij Manchester United terecht en word je ook geen derde met het Nederlands elftal op het WK."

Ten Hag: 'Onzin wat zogenaamde kenners over Blind uitkramen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl