Wekdienst 15/9: grootste schoonmaakactie ooit en bijeenkomst school Roermond

ANP/NOS

Goedemorgen! Het is World Cleanup Day en op de school in Roermond komen ouders en personeel bijeen na het schietincident van gisteren.

Wolkenvelden worden vandaag afgewisseld met hier en daar een bui. Er is soms zon en het wordt 17 tot 19 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na het wapenincident op de school in Roermond is er een besloten bijeenkomst voor ouders en personeel. Na afloop is er persconferentie.
  • Het is World Cleanup Day, 150 landen doen mee. Daarmee wordt het volgens de organisatie de grootste opruimactie van zwerfafval ooit.
  • Het Internationaal Literatuur Festival in Utrecht begint met een bijzondere estafette. Duizend vrouwen lezen op Utrecht Centraal in twaalf dagen tijd voor uit Anna Karenina van Tolstoj.

Wat heb je gemist?

De helft van de Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen tussen 1945 en 2010 wist van seksueel misbruik binnen de kerk, maar greep niet in. Vier van de 39 maakten zich zelf schuldig aan misbruik. NRC komt met deze cijfers na eigen onderzoek. Geestelijken van wie het misbruik uitkwam, werden door de kerkleiding overgeplaatst. Daarna gingen ze vaak weer in de fout.

De Nederlandse bisschoppenconferentie zegt in een reactie 'ten zeerste te betreuren' dat bisschoppen in het verleden hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een bruidspaar uit Heerhugowaard zag de huwelijksdag in het water vallen toen bleek dat de trouwambtenaar in de verkeerde plaats stond. Het stel wilde trouwen in Capelle aan den IJssel in Zuid-Holland; de ambtenaar stond honderd kilometer verderop in Kapelle in Zeeland.

Beide partijen hadden elkaar van tevoren alleen aan de telefoon gesproken. De trouwambtenaar had toen niet goed begrepen welke locatie de bedoeling was. Er is nu een nieuwe datum afgesproken voor de bruiloft, in Capelle aan den IJssel.

Fijne dag!

STER Reclame