Thomas van der Mars (r) in het duel met Hongarije

Dure nederlaag basketballers tegen Hongarije

De Nederlandse basketballers zijn het tweede deel van de lange weg naar het WK van 2019 in China teleurstellend begonnen. In het Topsportcentrum in Almere was Hongarije met 59-74 te sterk voor de manschappen van bondscoach Toon van Helfteren.

Nederland begon nog goed (4-0), maar veelvuldig balverlies nekte het thuisploeg tot de rust. De Hongaren, die evenals Nederland met negen punten in de poule aan deze wedstrijd begonnen, werden hierdoor in het zadel geholpen. Zo gingen de 'Orange Lions' na de eerste twee kwarten met een achterstand van 34-41 de rust in.

Hongaren behouden marge in tweede helft

In de tweede helft lukte het Nederland niet om de wedstrijd te doen kantelen. Hongarije hield de hele wedstrijd een marge van acht tot tien punten voorsprong. In de slotfase liepen de bezoekers nog verder uit. David Vojvoda was met 23 punten de topscorer bij de Hongaren. Bij Nederland was Yannick Franke met 18 punten de topschutter.

Door het verlies passeert zakt Nederland naar de vierde plek in de poule. De Hongaren stijgen naar de derde plek. Om voor het eerst in 33 jaar het WK te bereiken, moet Nederland bij de eerste drie eindigen. De 'Orange Lions' treffen maandag het nog ongeslagen Litouwen, dat aan de leiding gaat in de kwalificatiegroep.