Schade in de stad Tuguegarao op Luzon Hollandse Hoogte | AP

De krachtige orkaan Mangkhut heeft veel schade veroorzaakt in het noorden van de Filipijnen. Vrijwel alle gebouwen in het getroffen gebied zijn beschadigd. Veel daken zijn weggewaaid. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog niet bekend.

"Een exacte inventarisatie van de schade en de slachtoffers is nog niet te maken", vertelt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "In de zwaarst getroffen gebieden is de stroom uitgevallen, dus daarmee is nauwelijks communicatie mogelijk. Maar het is wel zeker dat er tienduizenden huizen zijn verwoest."

Volgens de autoriteiten zijn veel bomen omgewaaid en op stroomkabels terechtgekomen. Daardoor zijn veel wegen geblokkeerd.

Kijk hier naar beelden van de schade die Mangkhut heeft aangericht:

Schade door Mangkhut in noorden Filipijnen

De autoriteiten hadden vooraf ruim vijf miljoen mensen gewaarschuwd binnen te blijven terwijl de "vernietigende" orkaan over trekt. Ook zijn kustdorpen geëvacueerd. Voordat Mangkhut aan land kwam, was het een categorie-5-orkaan. Later zwakte de orkaan af tot categorie-4.

Mangkhut kwam gisteren aan land op Luzon, het grootste eiland in het noorden van de Filipijnen. In de gebieden daar wordt veel rijst en maïs verbouwd, boeren hielden van tevoren rekening met grote financiële schade.

De windsnelheden liepen op het hoogtepunt van de orkaan op tot meer dan 200 kilometer per uur, met windstoten van meer dan 300 kilometer per uur. Maas: "Het wordt nu langzaam minder, want het oog van de orkaan is terug de zee op, onderweg naar Zuid-China. Maar er is nog altijd veel wind en regen."

Bekijk hier waar de orkaan Mangkhut zich nu bevindt

De Filipijnen zijn in het recente verleden vaker getroffen door verwoestende orkanen. In 2013 richtte Haiyan in het land een enorme ravage aan. Delen van het land zijn nog steeds niet helemaal hersteld van het noodweer toen, vertelt Truus Schoorlemmer, die inwoners van die gebieden helpt.

Ze bezocht het Filipijnse eiland Leyte kort nadat de orkaan was overgetrokken en was geschokt door de verwoesting daar. "Huizen waren weggeblazen en verderop neergezet. Er was geen elektriciteit, geen water. Ik kan nauwelijks onder woorden brengen wat ik er zag."

Beelden van de verwoestende orkaan Haiyan uit 2013:

Orkaan Haiyan trekt in 2013 over de Filipijnen

Samen met haar man zette ze vanuit haar huis in de plaats Heeten in Overijssel een actie op om de eilandbewoners te helpen. Ze zamelde geld en spullen in en zond die in grote containers naar de Filipijnen. Met een deel van het ingezamelde bedrag werd een ziekenhuisje opgezet: de Holland Kliniek.

Op die manier heeft ze tot dusver al zo'n 28.000 families kunnen helpen. Maar het herstel duurt lang. Nog steeds gaan er hulpgoederen naar de Filipijnen. "Vorige week zijn er nog twee containers vertrokken", vertelt Schoorlemmer. Een naar de hoofdstad Manila, die op het eiland Luzon ligt, en de ander naar het eiland Leyte.

Mocht het nodig zijn, dan kunnen de hulpgoederen worden doorgestuurd naar het noorden. Dan kan ze op die manier wat betekenen voor de inwoners van de gebieden die nu door de orkaan worden getroffen, hoopt Schoorlemmer.

STER reclame