Filipijnse vissers keren uit voorzorg terug naar de haven, in afwachting van Mangkhut Reuters

Rand Mangkhut bereikt Filipijnen, storm heeft diameter van 1000 kilometer

tijd van publicatie

In Azië heeft de buitenste rand van een zeer krachtige orkaan de dichtbevolkte gebieden van de Filipijnen bereikt. Mangkhut is een categorie-5-orkaan, de hoogste categorie. Verwacht wordt dat het oog, zo'n 125 kilometer breed, vannacht aan land komt.

"De storm heeft een doorsnee van 1000 kilometer en de eerste kilometers waaien nu over de Filipijnen", zegt correspondent Michel Maas. "Het waait al ontzettend hard, de windsnelheden lopen al op tot boven de 200 kilometer per uur." Volgens hem is er sprake van een enorme paniek, mensen vluchten weg van de kust.

In het pad van Mangkhut wonen zo'n vier miljoen mensen. In de Filipijnen zijn de autoriteiten en inwoners bezig met een grootschalige evacuatie. Tienduizenden mensen zitten al in schuilplaatsen. De Filipijnen krijgen naar verwachting twee dagen de volle kracht van de orkaan over zich heen.

Deze keer is in ieder geval de overheid beter voorbereid. Iedereen staat klaar, militairen, het Rode Kruis, ze zijn allemaal paraat in het gebied dat getroffen gaat worden.

Correspondent Michel Maas

Er worden windstoten verwacht tot 255 kilometer per uur. De regenbuien die de orkaan meebrengt, in combinatie met de moessonregens in dit seizoen, staan garant voor intense regenval. Gewaarschuwd wordt voor overstromingen en aardverschuivingen.

Mangkhut is volgens correspondent Michel Maas net zo sterk als orkaan Haiyan, die in 2013 duizenden mensen het leven kostte. "Deze keer is in ieder geval de overheid beter voorbereid. Iedereen staat klaar, militairen, het Rode Kruis, ze zijn allemaal paraat in het gebied dat getroffen gaat worden." Ook liggen al kabels klaar om vernielde telefoon- en elektriciteitslijnen te vervangen.

Redden wat er te redden valt

Het oog van de orkaan komt waarschijnlijk aan land in de provincie Isabela, in het noordoosten van het grootste eiland Luzon. Het lucht - en scheepvaartverkeer ligt grotendeels stil.

De orkaan bedreigt een deel van de voedselvoorziening. September is de oogstmaand voor rijst en mais in de provincie Cagayan, een belangrijk agrarisch gebied waar deze gewassen veel worden verbouwd. Boeren proberen te redden wat er te redden valt van hun oogst. Het ongeveer 100 miljoen inwoners tellende land kampte al met een rijsttekort.

Hongkong

De Filipijnen worden geregeld getroffen door orkanen, zo'n twintig per jaar. De zwaarste tot nu toe was Haiyan.

Bekijk hier een video van orkaan Haiyan in 2013:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Orkaan Haiyan trekt in 2013 over de Filipijnen

Na de Filipijnen bereikt Mangkhut het Aziatische vasteland ten zuiden van Hongkong. Waarschijnlijk is de orkaan dan wel iets in kracht afgenomen. In Hongkong wordt behoorlijk gehamsterd en is het rampenplan doorgenomen.

De Chinese overheid heeft duizenden opvangplekken ingericht en ook daar zijn al evacuaties gaande. Treinen en ferry's zijn gewaarschuwd hun dienst te staken en tienduizenden vissersboten zijn teruggeroepen naar de haven.

STER Reclame