ANP/NOS

Wekdienst 14/9: kort geding tegen politiestaking en dalai lama in het land

time icon

Goedemorgen! Vandaag dient het kort geding van minister Grapperhaus van Justitie tegen de politie, en komt de dalai lama naar ons land.

Op sommige plaatsen start de ochtend met mist. Zon en stapelwolken wisselen elkaar vandaag regelmatig af. Vooral aan zee kan een enkele bui vallen, en het wordt 18 tot 20 graden.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag probeert minister van Justitie Grapperhaus de geplande staking van de politie via een kort geding te voorkomen. De minister vindt het onverantwoord dat de politie een weekend lang alleen voor spoedmeldingen uitrukt en zich verder niet laat zien rond voetbalwedstrijden en evenementen.
  • Verschillende studentenorganisaties en jonge afdelingen van politieke partijen protesteren op de Dam tegen het besluit van minister Van Engelshoven. Ze besloot vorige week dat studenten meer rente moeten gaan betalen over hun studieleningen.
  • De dalai dama is in Nederland en spreekt voor het eerst met slachtoffers van seksueel misbruik binnen het Tibetaans boeddhisme.
  • In Genua is een maand na het instorten van de snelwegbrug een grote herdenking. Om 11.36 uur, op het moment dat de brug instortte, wordt een minuut stilte gehouden.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat Massachusetts heeft een reeks gasexplosies een ravage aangericht. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 39 branden ontstaan. Er is één dode gevallen, zeker twaalf mensen zijn gewond geraakt.

De explosies deden zich aan het eind van de middag voor in drie plaatsen ten noorden van Boston, waar in totaal een kleine 150.000 mensen wonen. Waardoor de explosies precies ontstonden, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat er een te hoge druk op de gasleiding stond.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gasexplosies in Lawrence, Massachusetts

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het doek gaat vallen voor een van de meest iconische auto's ter wereld: Volkswagen stopt in 2019 met de productie van de Kever. De autofabrikant brengt nog twee laatste modellen op de markt.

De eerste Kever werd in de jaren 30 ontwikkeld in opdracht van Adolf Hitler. Hitler vroeg Ferdinand Porsche om een auto te ontwerpen voor het 'gewone volk' (Volkswagen), die goedkoop en praktisch genoeg was. Van dit eerste type werden uiteindelijk tussen 1938 en 2002 meer dan 21 miljoen exemplaren gemaakt.

Autoliefhebbers showen hun klassieke Kevers op de boulevard van Scheveningen ANP

Fijne dag!

STER Reclame