Brandweermannen proberen het vuur in een huis in Lawrence onder controle te krijgen

Tientallen huizen verwoest door gasexplosies Massachusetts

In de Amerikaanse staat Massachusetts heeft een reeks gasexplosies een ravage aangericht. Volgens de autoriteiten zijn er zeker 39 branden ontstaan. Er is één dode gevallen, zeker twaalf mensen zijn gewond geraakt.

De explosies deden zich aan het eind van de middag voor in Lawrence, Andover en North Andover, ten noorden van Boston. In de drie plaatsen wonen bij elkaar een kleine 150.000 mensen. Lawrence lijkt het zwaarst getroffen. Daar zijn 20 tot 25 huizen afgebrand.

Boven de drie plaatsen waren grote rookpluimen te zien:

Gasexplosies in Lawrence, Massachusetts

Te hoge druk

Waardoor de explosies precies ontstonden, is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat er een te hoge druk op de gasleiding stond. Die wordt geëxploiteerd door Columbia Gas. Het bedrijf had werkzaamheden aangekondigd op verschillende plekken in Massachusetts, maar het is onduidelijk of er in de getroffen plaatsen aan de leidingen werd gewerkt.

Het gasbedrijf heeft inmiddels de druk van de leidingen gehaald. Toen het donker werd, waren de branden geblust, maar hulpverleners zijn nog volop bezig in de drie plaatsen. Veel inwoners lopen in verwarring over straat en durven hun huis niet meer in. Uit voorzorg is op veel plaatsen de elektriciteit uitgeschakeld, waardoor het pikdonker is.

De brandweercommandant van Andover wist niet wat hij meemaakte. "Het leek wel armageddon, echt waar", zei hij. "Er stegen rookpluimen op in Lawrence, achter mij, en ik zag rookwolken opstijgen uit Andover recht voor mij." Onder de gewonden is ook een brandweerman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl