Aldert Poortema maakte deel uit van het 44ste pantserinfanteriebataljon Arief Rorimpandey | ANP

De ouders van de militair Aldert Poortema, die in januari 2008 omkwam in Afghanistan, willen "op zeer korte termijn" een gesprek met de Defensietop. Ze eisen openheid over de dood van hun 22-jarige zoon.

"De vraag die voor de nabestaanden nog altijd onvoldoende beantwoord is, is in hoeverre deze tragische dood voorkomen had kunnen en moeten worden. En zo ja, of daarvoor iemand verantwoordelijk te houden is", zegt hun advocaat Diekstra tegen RTV Drenthe.

Eigen vuur

Soldaat eerste klas Aldert Poortema uit IJlst en zijn collega Wesley Schol uit Assen waren gelegerd op de Johannes Postkazerne in Havelte. Tijdens hun uitzending naar Afghanistan werden zij per ongeluk doodgeschoten door eigen Nederlandse eenheden in Uruzgan. Dat gebeurde bij Deh Rawod. Het vuurgevecht brak uit toen bij een huiszoeking wapens werden gevonden. Achteraf bleek dat het bevel tot vuren is gegeven op basis van een verkeerde plaatsbepaling.

De ouders van Poortema spanden eerder een procedure aan om onder anderen de verantwoordelijke commandant te vervolgen voor fouten. Het gerechtshof in Arnhem wees die eis in 2010 af.

Anonieme brief

De ouders leggen zich daar niet bij neer. Ze worden gesterkt door een anonieme brief die eerder dit jaar werd bezorgd. De schrijver daarvan zegt dat de betreffende commandant niet uitgezonden had mogen worden, omdat hij "op overtuigende wijze" was gezakt voor een belangrijk examen. "De hoogste landmachtbaas werd uitdrukkelijk geadviseerd om deze overste daarom niet uit te zenden, maar deed dat toch, bij gebrek aan beter."

Defensie heeft nog niet gereageerd op de eis van advocaat Diekstra dat er een gesprek moet komen. Tot nu toe stelde Defensie zich op het standpunt dat er fouten zijn gemaakt, maar dat er geen hoofdschuldige was aan te wijzen voor het incident.

STER reclame