Reuters

De presentatie van Apple woensdagavond was vooral opvallend omdat er weinig vernieuwingen werden aangekondigd. Daarbij komt dat twee van de drie telefoons die het bedrijf toonde de toch al hoge grens van 1000 euro ruim passeren. En dat past in een trend die het bedrijf al eerder heeft ingezet.

De presentatie, die traditiegetrouw draait om de nieuwste iPhones, wordt gezien als het belangrijkste moment van het jaar voor Apple. Het concern heeft de reputatie functies aan te kondigen die niet per se nieuw zijn, maar Apple wordt wel vaak gecomplimenteerd dit beter te doen dan de rest. Zulke nieuwe functies ontbraken bij de nu gepresenteerde toestellen.

Duurste telefoon: 1659 euro

Het bedrijf presenteerde drie modellen: de iPhone XR (waarbij de X staat voor 'ten'), de XS en grote broer XS Max. Daarbij valt vooral de eerste op, die Apple bewust lager heeft geprijsd. Je moet dan wel accepteren dat de telefoon een LCD-scherm heeft in plaats van OLED, wat een betere kleurweergave heeft (en bij fabrikanten als Samsung al een tijdje de standaard is). Ook heeft de XR maar één cameralens in plaats van twee. De duurste telefoon die je straks kunt kopen is 1659 euro en ja voor dat geld kun je ook een heel goede pc kopen.

Daarnaast blijft Apple de iPhone 7 en 8 verkopen, die wat in prijs zakken. Alleen als je die toestellen gaat vergelijken met wat bijvoorbeeld een Chinese fabrikant als Huawei te bieden heeft op het gebied van uiterlijk - wat voor veel consumenten toch een belangrijk beweegreden is - dan kunnen die Apple-modellen wel ouderwets aanvoelen.

De oude telefoons zijn daarom vooral interessant voor opkomende markten als India, merkte analist Ben Bajarin op Twitter op.

Waar Apple vorig jaar op de proppen kwam met een telefoon die in veel opzichten was veranderd, bleven grote veranderingen bij de XS en XS Max uit. Consumenten moeten het doen met snellere processors. Daar was tijdens de perspresentatie opvallend veel aandacht voor en sommigen zagen daarin een teken dat Apple eigenlijk weinig te vertellen had over de telefoon.

Wel bieden de XS en XS Max straks de mogelijkheid om gebruik te maken van een tweede simkaart, een zogeheten eSIM. Dit is dus geen fysieke variant, maar wordt digitaal toegevoegd aan je telefoon. Afgaande op wat Apple toonde tijdens de presentatie kun je met de twee nummers tegelijkertijd bellen en gebeld worden. Op dit moment is onduidelijk in hoeverre de Nederlandse telecomproviders hier klaar voor zijn, T-Mobile liet vanavond weten ermee bezig te zijn.

Meer verdienen met evenveel verkopen

De nieuwe peperdure iPhones passen in een trend die Apple al eerder heeft ingezet. Zakensite Quartz analyseerde de kwartaalcijfers en kwam tot de conclusie dat Apple vooral zoveel geld verdient doordat het zijn telefoons duurder maakt en niet doordat het er procentueel veel meer verkoopt.

Het enige andere product dat vanavond aandacht kreeg was de Apple Watch. Daar zaten dan weer wel interessante vernieuwingen, gericht op de gezondheid van de gebruiker. Zo kan de nieuwe Apple Watch zien wanneer je valt en het alarmnummer bellen. Ook is er een elektrocardiogram ingebouwd, die een eerste aanwijzing kan geven of er iets mis is met iemands hart.

STER reclame