NOS Nieuws

Ouderen het vaakst slachtoffer bij woningbrand

Ouderen zijn de afgelopen tien jaar het vaakst slachtoffer geworden bij woningbranden. Dat blijkt uit onderzoek van de Brandweeracademie.

Voor het onderzoek werd gekeken naar 287 woningbranden in de afgelopen tien jaar, waarbij 311 mensen om het leven kwamen. Van die slachtoffers was 40 procent 65 jaar of ouder, terwijl het percentage 65-plussers in de samenleving zo'n 20 procent is.

Lector brandpreventie René Hagen legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat het probleem in de toekomst steeds hoger op de agenda zal komen te staan, vanwege de toenemende vergrijzing en het gegeven dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen.

Hij stelt dat ouderen extra kwetsbaar zijn bij een woningbrand, omdat ze vaak niet valide genoeg zijn om op eigen kracht te ontkomen aan het vuur. Zelfs niet als een rookmelder ze tijdig waarschuwt.

'Koppel rookmelders aan elkaar'

"We adviseren daarom ook een mobiele sprinkler op de waterleiding aan te sluiten en rookmelders te koppelen aan die van bijvoorbeeld de buren", zegt Hagen.

Hij plaatst wel een kanttekening als het gaat om ouderencomplexen: "Daar heeft het koppelen van rookmelders niet zoveel zin, aangezien de buurman van 90 jaar waarschijnlijk net zo beperkt zelfredzaam is. Daar moet goed gekeken worden naar vluchtwegen. Die zijn meestal ontworpen voor valide mensen."

Zelfdovende sigaret blijkt niet zelfdovend

Uit het onderzoek blijkt verder dat sigaretten in ruim een kwart van de gevallen de oorzaak zijn van woningbranden. Daarmee is onvoorzichtigheid bij roken de belangrijkste oorzaak voor branden die zijn veroorzaakt door menselijk handelen.

"Zorgelijk", noemt Hagen die constatering, omdat in 2011 de zogenoemde zelfdovende sigaret werd ingevoerd. Die hoort uit te gaan als er niet meer aan getrokken wordt. Hagen: "Heel vaak blijkt hij toch nog wat na te smeulen en valt hij op een bank of matras."

Hij pleit voor een verbetering van de testmethoden voor zelfdovende sigaretten. In het verlengde daarvan ziet hij graag dat meubel- en beddenmakers mindere brandbare schuimen in hun producten stoppen. "Een bankstel zit vaak vol oliehoudende schuimen. Als dat schuim vlam vat, gaat het snel en kan iemand binnen 3 minuten omkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl