Ellen Jansen bij haar competitiedebuut tegen PEC Zwolle, waarin ze tweemaal scoorde Orange Pictures

Ajacied Jansen ziet kansen in Champions League, maar baalt van hymne

time icon

Een week voordat de heilige Champions League-hymne weer in de Johan Cruijff Arena klinkt, is het vanavond eerst de beurt aan De Toekomst. De vrouwen van Ajax beginnen daar namelijk aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Maar wie denkt dat ook zij op het veld mogen luisteren naar de bekende klanken van de hymne die voorafgaat aan de wedstrijden van het miljoenenbal, komt bedrogen uit.

"Dat is echt het grootste minpunt", vertelt Ajacied Ellen Jansen. "Je droomt van het bekende deuntje, maar wij krijgen een ander melodietje. Heel jammer."

Zo klinkt namelijk de hymne van de UEFA Women's Champions League. Geen koor dat 'Champiooooons' zingt, maar een trance-achtige beat.

De 25-jarige spits kwam deze zomer over van FC Twente, waar ze tien seizoenen in het eerste speelde. Afgelopen weekend scoorde Jansen tweemaal bij haar competitiedebuut voor Ajax tegen PEC Zwolle (3-1 winst).

"Ik heb eigenlijk niet heel erg moeten wennen en het niveau is natuurlijk niet veel hoger, want ik speel in dezelfde competitie. Ik merk vooral aan de organisatie dat dit wel even een grotere club is."

Bij Twente was Jansen de laatste twee jaar onderdeel van een stichting. "Daar hadden we niet veel met de mannenorganisatie van doen. Bij Ajax heb je overal mensen voor, waar we bij Twente meer zelf moesten doen. Dat is niet erg, maar hier kan ik me helemaal focussen op het voetbal."

Ellen Jansen in Oranje Pro Shots

Andere Nederlandse speelsters actief in de Champions League:

Maruschka Waldus (Avaldsnes IL)

Shanice van de Sanden (Lyon)

Lieke Martens (FC Barcelona)

Stefanie van der Gragt (FC Barcelona)

Jacintha Weimar (Bayern München)

Jill Roord (Bayern München)

Lineth Beerensteyn (Bayern München)

En dat moet als het aan Ajax ligt een keer gaan leiden tot een plaats in de tweede ronde van de Champions League. Die ziet er bij de vrouwen overigens ook anders uit dan bij de mannen, die in het hoofdtoernooi spelen in een poule. De Ajax-vrouwen plaatsten zich via een voorronde voor het hoofdtoernooi, waarin direct wordt gespeeld volgens een knock-outsysteem over twee duels.

Bijtertjes

Zo kan het snel afgelopen zijn, weten de Amsterdammers die er nog nooit in slaagden om verder te komen dan die eerste knock-outwedstrijd. Jansen deed dat al wel met FC Twente. Twee keer zelfs. De eerste keer versloegen de Enschedeërs Sparta Praag. En laat dat nu net de tegenstander van Ajax zijn vanavond om 19.00 uur.

"Er zijn nog een aantal spelers bij Sparta hetzelfde", weet Jansen over de Tsjechen. "Ze zijn fysiek sterk. Het zijn bijtertjes die fel in duel zijn en negentig minuten lang blijven gaan. Het is ook een ploeg met meer ervaring in dit soort duels dan wij."

Ajax Vrouwen
@AjaxVrouwen
Big game tomorrow...😏 #UWCL #ajaspa
7 maanden geleden

De aanvaller vindt het lastig om in te schatten hoe de verhoudingen zullen gaan liggen. "Het is geen Lyon of Wolfsburg, dus je hebt een kans. Maar wij zijn nog steeds ongeplaatst en zij geplaatst. Ons seizoen is niet al mislukt als we nu eruit vliegen, maar uiteraard gaan we voor de winst."

Indrukwekkend doelsaldo

Sparta Praag is al drie competitieduels onderweg in Tsjechië en heeft het indrukwekkende doelsaldo van 25 voor en 0 tegen. Jansen: "Dus je weet niet goed wat je tegenover je krijgt."

Wat vooraf dus wel duidelijk is: er zullen door de speakers op De Toekomst geen epische orkestklanken doorspekt met de zang van een koor klinken, maar een ietwat te hip deuntje met een flinke bas. "Jammer, maar het maakt de sfeer er niet minder om."

STER Reclame