Typerend beeld uit IJsland-België. Aanvoerder Gylfi Sigurdsson wordt afgetroefd door Vincent Kompany AFP

België beleeft probleemloos Nations League-debuut in IJsland

time icon

België heeft de eerste wedstrijd in de Nations League met een makkelijke 0-3 zege in IJsland afgesloten. Voor de IJslanders was het de tweede nederlaag na de 6-0 oorwassing tegen Zwitserland.

België klopte vrijdag Schotland in een oefenduel op Hampden Park in Glasgow met 4-0 en begon dus met het nodige zelfvertrouwen aan de eerste wedstrijd in de Nations League.

Zoals verwacht creëerde België, zonder de geblesseerden Kevin De Bruyne en Marouane Fellaini, een veldoverwicht en loerde IJsland op een snelle uitval. Na een kwartier was de eerste kans voor Gylfi Sigurdsson uit zo'n counter maar hij zag zijn inzet geblokkeerd worden door Vincent Kompany. België was dicht bij een goal toen Romelu Lukaku net tekort kwam na een voorzet van Dries Mertens.

Beslissing in twee minuten

België besliste het duel in twee minuten. In de 28ste minuut werd Lukaku omver getrokken voor het IJslandse doel. De toegekende penalty werd ingeschoten door Eden Hazard. Meteen daarna werd de situatie voor de IJslanders nog hopelozer. Lukaku frommelde de bal in het doel na een kopstoot van Kompany.

Na rust was Thomas Meunier twee keer dicht bij de 0-3. Voor open doel schoot hij naast en hij raakte de buitenkant van de paal. De derde Belgische treffer kwam er toch. Lukaku tikte een voorzet van Mertens binnen.

Geen schim

IJsland maakte een machteloze indruk en was geen schim van de ploeg die zo verraste op het EK van 2016 en deze zomer op de eindronde van het WK actief was. De pas aangestelde bondscoach Erik Hamrén zal zich de start van zijn nieuwe baan anders hebben voorgesteld.

De Belgen vierden naast de zege nog iets moois: ze zijn nu de koploper in de FIFA-ranking.

Uitslagen Nations League dinsdag 11 september

Spanje - Kroatië 6-0
IJsland - België 0-3
Bosnië & Herzegovina - Oostenrijk 1-0
Finland - Estland 1-0
Hongarije - Griekenland 2-1
San Marino - Luxemburg 0-3
Moldavië - Wit-Rusland 0-0

STER Reclame