Oussama Idrissi baalt Pro Shots

Jong Oranje verliest en heeft wonder nodig voor EK-deelname

time icon

Jong Oranje moet deelname aan het EK volgend jaar in Italië en San Marino uit het hoofd gaan zetten. Op de Vijverberg gingen de Nederlandse talenten met 1-2 onderuit tegen de leeftijdsgenoten uit Schotland.

Bondscoach Erwin van de Looi gaf na de 0-0 tegen Engeland al aan dat de resterende drie kwalificatiewedstrijden moesten worden gewonnen om nog uitzicht te houden op het EK.

Waarschijnlijk genoeg voor een plek bij de beste vier nummers twee uit alle groepen, met deelname aan de play-offs tot gevolg.

Blunderende Bijlow: 'Ik raakte de bal verkeerd'

Jong Oranje-doelman Justin Bijlow ging in de fout bij de openingstreffer.

Die missie strandde direct, in Doetinchem. Een fout van doelman Justin Bijlow kort na de pauze zorgde voor onherstelbare schade, ook al maakte AZ'er Teun Koopmeiners uit een vrije trap nog wel de 1-1. Pal voor tijd maakten de Schotten de 1-2 vanaf elf meter.

In de eerste helft kreeg Jong Oranje via Arnaut Danjuma Groeneveld, Sam Lammers, Koopmeiners en Thomas Ouwejan kansen, maar de Schotten lieten zich ook niet onbetuigd. Michael Johnston raakte de paal en Stephan Mallan trof uit een corner de lat.

Vreugde bij de Schotten na de openingstreffer van Fraser Hornby Pro Shots

Bijlow kwam tien minuten na rust ver zijn doel uit om een bal te verwerken. De doelman van Feyenoord gaf een onbedoelde assist op Fraser Hornby, die het presentje dankbaar in ontvangst nam en van afstand de 0-1 op het bord zette.

Jong Oranje moest nu twee keer scoren om nog uitzicht te houden op het EK. Koopmeiners schoot via de Schotse muur de gelijkmaker tegen de touwen, maar verder dan dat kwam de ploeg van Van de Looi niet.

Van de Looi: 'Er kan een streep door het EK'

Bondscoach Erwin van de Looi gooit de handdoek in de ring.

In de slotfase werd het zelfs nog 1-2 door een benutte penalty van Hornby. Pablo Rosario, de veroorzaker van de strafschop, moest met rood van het veld.

Jong Oranje zakte door de nederlaag naar plek vier in groep 4 en speelt nog tegen Letland en Oekraïne. Alleen in theorie is het behalen van de play-offs nog mogelijk, al gelooft vrijwel niemand daar meer in.

Jong Oranje kan bij het missen van het EK ook deelname aan de Olympische Spelen in Tokio vergeten.

Stand in groep 4

1. Engeland 8-20
2. Oekraïne 8-14
3. Schotland 8-14
4. Nederland 8-12
5. Letland 8-3
6. Andorra 8-2

STER Reclame