RTV Oost

In Zwolle is een fietspad geopend dat is gemaakt van gerecycled plastic. Het zou het eerste fietspad ter wereld zijn dat in deze vorm is aangelegd.

Volgens een van de bedenkers zit er in het ongeveer 30 meter lange pad 1000 kilo aan huishoudelijk plastic. "Dat is te vergelijken met 218.000 plastic bierbekers." De PlasticRoad bestaat uit prefab-elementen van 2,4 meter bij 3 meter. "Ze worden als een soort van kliklaminaat aan elkaar bevestigd." Een stuk weg dat beschadigd is, kan makkelijk worden vervangen, meldt RTV Oost.

De plastic weg is hol van binnen en er kan water in worden opgeslagen Plasticroad.eu

De bedenkers noemen meer voordelen ten opzichte van een gewone weg. Zo zou het aanleggen minder lang duren en is het onderhouden van de weg makkelijker. Daarnaast zit in het fietspad een holle ruimte, waarin regenwater kan worden opgeslagen.

Het fietspad ligt langs de Deventerstraatweg in Zwolle en is aangelegd als proef. Mogelijk komt er binnenkort nog een pad dat is gemaakt van gerecycled plastic.

Mensen hoeven niet bang te zijn dat het fietspad smelt. Dat gebeurt pas bij temperaturen vanaf 100 graden. "Dat zal in Nederland niet zo snel gaan gebeuren", zeggen de bedenkers.

STER reclame